Anunțul a fost făcut de premierul, Donald Tusk, care a spus că autorităților poloneze “l-i s-a recomandat să restabilească rapid zona tampon de 200 de metri, acolo unde este posibil.” Polonia lucrează de mai mult timp la consolidarea securității de la granița estică. Deja a construit un gard înalt de cinci metri, cu camere și senzori de mișcare.

Ideea zonei tampon de la granița cu Belarus, care să împiedice migranții și lucrătorii umanitari să se apropie de linia frontierei, a fost introdusă inițial în 2021, când Minskul a fost acuzat că a trimis un val de migranți către Polonia, pentru a crea o criză.

Belarus a negat constant aceste acuzații, iar susținătorii drepturilor omului au criticat mișcare polonezilor, despre care au spus că nu face altceva decât să împiedice eforturile de a ajuta migranții, inclusiv femeile și copiii, care erau blocați la graniță.

Decizia de acum, vine după ce în ultimele săptămâni s-a înregistrat o creștere a numărului de migranți care încearcă să treacă ilegal granița, iar polițiștii de frontieră au raportat o serie de incidente violente. De exemplu, marți, un soldat polonez a fost grav rănit după ce a fost înjunghiat prin gardul de la graniță.

Ministrul Apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a declarat că Polonia este pregătită să mărească numărul de trupe la graniță, de la cei peste 5.500 de militari staționați în prezent, însă nu a menționat exact cu cât. De altfel, reprezentanții de la Varșovia au transmis și că granița de est va fi consolidată, argumentând că aceasta alimentează o criză a imigranților. 

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday