Emmanuel Macron, președintele Franței, a declarat că susține ideea și, în continuare, nu vrea o escaladare a tensiunilor cu Rusia: Credem că ar trebui să le permitem să neutralizeze punctele militare din care sunt lansate rachete, de unde este atacată Ucraina, dar NU și alte ținte din Rusia, precum situri civile sau alte situri militare”, a completat Macron.

La conferința comună de presă, Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, a adăugat că Ucraina, ca țară atacată, are dreptul să se apere și are la dispoziție “toate opțiunile, conform dreptului internațional, pentru ceea ce face. Mi se pare straniu să susții că nu ar trebui lăsată să se apere și să ia măsuri adecvate pentru acest lucru”. Oficialul german a insistat că Kievul s-a conformat că va respecta normele internaționale și condițiile impuse de țările care livrează armamentul.

Anterior, Vladimir Putin, președintele Rusiei, a avertizat Occidentul că membrii NATO din Europa ”se joacă cu focul”, dacă vor permite Ucrainei să folosească armamentul furnizat pentru a lovi ținte de pe teritoriul Federației Ruse. Liderul de la Kremlin a mai susținut și că acest lucru ar putea declanșa un conflict global.

Duminică, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat pentru The Economist că membrii alianței ar trebui să-i permită Ucraina să lovească obiective din Rusia cu arme occidentale, o opinie susținută de unii membri europeni ai alianței transatlantice, dar nu și de Statele Unite. Până acum, și Germania și-a exprimat temerile legate de o escaladare a conflictului. Scholz a refuzat să pună la dispoziția Kievului rachetele germane cu rază lungă de acțiune Taurus, care au o rază de acțiune suficientă pentru a viza Rusia.

Surse alternative: Reuters, Bloomberg

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday