Prim-miniștrii din Spania, Irlanda și Norvegia au anunțat că guvernele lor aprobă, în ședințele de astăzi, recunoașterea Palestinei ca stat independent. Pedro Sanchez, premierul spaniol, a susținut o conferință de presă în care a declarat că decizia este una istorică și are un singur scop, acela de a ajuta israelienii și palestinienii să obțină pacea. Imediat după conferința lui Sanchez, ministerul israelian de Externe a comentat că guvernul de la Madrid “este complice la incitarea la genocid împotriva evreilor și la crime de război”.

La Dublin, Simon Harris, premierul irlandez, a declarat în deschiderea ședinței de guvern că decizia trimite un semnal către lumea întreagă, acela că există acțiuni practice pe care le putem lua ca țară, pentru a ajuta la menținerea vie a speranței și soluției celor două state, într-un moment în care alții încearcă să le bombardeze, până la uitare”.

Ministrul norvegian de Externe a punctat că Norvegia este unul din cei mai puternici susținători ai ideii unui stat palestinian, de mai bine de 30 de ani: “Recunoașterea oficială este o piatră de hotar pentru relația dintre Norvegia și Palestina”.

La nivel internațional, Palestina este recunoscută oficial de circa 140 de țări și teritorii, însă de niciunul dintre puternicele state occidentale. Opt țări din UE, între care și România, au recunoscut Palestina înainte de a adera la blocul comunitar, iar Suedia a făcut-o în 2014, după aderarea sa. Deciziile de acum vor pune, probabil, presiune pe Franța, Germania sau SUA să-și regândească poziția.

În prezent, relațiile dintre UE și Israel se tensionează, mai ales după ce armata israeliană și-a început atacurile asupra orașului Rafah din teritoriul palestinian Fâșia Gaza. Premierul irlandez a insistat că UE ar trebui să impună sancțiuni economice Israelului. 

Israel se află în vizorul Curții Penale Internaționale, al cărei procuror-șef a declarat că va cere un mandat de arestare pentru premierul Benjamin Netanyahu, ministrul israelian al Apărării și liderii de vârf ai Hamas.

Fâșia Gaza este unul din teritoriile palestiniene și este controlat de gruparea Hamas din 2007. Celălalt mare teritoriu, Cisiordania (sau West Bank) este guvernat de Autoritatea Palestiniană, recunoscută la nivel internațional și care cooperează cu Israel în materie de securitate și este în favoarea unei soluții cu două state. 

Sursă: Associated Press 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday