O echipă de cercetare a Universității din Leicester a derulat un studiu pe o perioadă de trei ani, la finalul căruia a conchis că plasticul în culori intense, cum ar fi roșu, albastru sau verde a devenit “foarte fragil și fragmentat”, în timp ce bucățile negre, albe și argintii au fost “în mare parte neafectate”. Explicația este că radiațiile ultraviolete modifică structura polimerului plasticului, iar coloranți albi, negri sau argintii oferă o rezistență mai mare decât verdele, roșul sau albastrul, de exemplu. Rezultatele au fost publicate în revista Environmental Pollution.

Oamenii de știință, ajutați de o echipă de la Universitatea sud-africană din Cape Town, au făcut analize comparative pe materiale plastice din aceeași compoziție, dar cu culori diferite. Cei din UK au folosit capace de sticle de diferite culori, lăsate trei ani pe acoperișul unei clădiri universitare, iar cei din Africa de Sud – articole din plastic găsite pe plajă. 

Dr. Sarah Key, care a condus proiectul s-a declarat uimită că mostrele lăsate la soare pe un acoperiș din Leicester și cele luate de pe o plajă bătută de vânt, din extremitatea sudică a continentului african, prezintă rezultate similare. (…) Ce au arătat experimentele este că, chiar și într-un mediu relativ răcoros și înnorat, timp de numai trei ani, se pot observa diferențe uriașe în procesul de formare a microplasticelor”.

Concluziile studiului sugerează că producătorii de ambalaje și comercianții cu amănuntul ar trebui să acorde o importanță mai mare culorilor folosite.

Sursă: The Guardian

Foto: Iulius Costache | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday