UPDATE: Ministerul Apărării din Ucraina revine cu o precizare, după declarația comandantului Forțelor Armate Ucrainene, în care arată că negocierile privind trimiterea instructorilor militari francezi pe teritoriul ucrainean sunt încă în desfășurare.

Știrea, în forma inițială:

Oleksandr Sîrskîi, comandantul Armatei Ucrainene, a avut o discuție în format online cu Sebastien Lecornu, ministrul francez al Apărării, în urma căreia a anunțat acordul de colaborare cu Franța, care va trimite instructori militari în Ucraina.

Sîrskîi a scris pe canalul său de Telegram că “am semnat deja documentele care vor permite primilor instructori francezi să viziteze centrele noastre de formare, în scurt timp, și să se familiarizeze cu infrastructura și personalul”. Oficialul ucrainean nu a oferit mai multe detalii, dar a menționat că speră ca inițiativa francezilor să încurajeze și alți aliați să se alăture proiectului.

Emmanuel Macron, președintele Franței, a vorbit încă din luna februarie despre posibilitatea trimiterii de militari occidentali în Ucraina. El indica atunci că militarii ar putea servi drept instructori, amintește Reuters. Această variantă a fost discutată la o conferință a țărilor occidentale convocate de Macron pe 26 februarie.

De altfel, în urmă cu două săptămâni, The New York Times a scris că mai multe țări NATO discută despre trimiterea de instructori militari în Ucraina sau de personal care să repare echipamentele militare. La finalul lunii februarie, și cancelarul Germaniei a părut să confirme că militari din țările NATO sunt prezenți în Ucraina, pentru a instrui personalul ucrainean să folosească armele. Fără a afirma acest lucru direct, Scholz a spus că, dacă Germania va livra Ucrainei rachete de croazieră Taurus, atunci ar trebui ca germanii să fie desfășurați pe front pentru a-i ajuta pe ucraineni, “așa cum fac britanicii și francezii”.

După afirmațiile lui Scholz, guvernul britanic a recunoscut că are un număr mic de trupe în interiorul Ucrainei, dar nu a dezvăluit în ce fel acționează acestea.

Surse alternative: Reuters, The Kyiv Independent

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday