UPDATE ora 20:40. Benjamin Netanyahu, prim-ministrul Israelului, a făcut comentarii în parlament în legătură cu atacul aerian israelian asupra unei tabere din orașul palestinian Rafah, de duminică: “În ciuda eforturilor noastre de a nu face rău celor care nu sunt implicați [în conflict], din păcate, a avut loc o greșeală tragică, aseară”, potrivit declarației citate de CNN. Premierul și Statul Major al armatei au anunțat că întreaga situație este investigată.

Cel puțin 45 de persoane au fost ucise și 200 au fost rănite în urma loviturilor aeriene israeliene asupra unei tabere de palestinieni strămutați la Rafah, potrivit biroului de presă al guvernului din Fâșia Gaza, care este susținut de gruparea Hamas. Acest bilanț nu poate fi verificat din surse independente.

Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Volker Turk, a spus că imaginile răspândite pe rețele sociale, după atac, sunt oribile și nu indică nicio schimbare aparentă în metodele și mijloacele de război folosite de Israel, care au dus deja la atât de mulți civili morți”.

Știrea în formă inițială. Autoritățile (Hamas) din Gaza susțin că atacurile aeriene israeliene au lovit una din cele opt tabere de corturi în care sunt persoane strămutate din restul fâșiei, pe măsură ce armata israeliană a preluat controlul acesteia, îngrămădind sute de mii de oameni în orașul sudic Rafah.

Scene after strike on Rafah

Armata israeliană a declarat că “a lovit un complex Hamas în Rafah”, ucigând pe Yassin Rabia și Khaled Nagar, ambii implicați în activitățile Hamas din Cisiordania: “Atacul a fost efectuat împotriva unor ținte legitime conform dreptului internațional, prin utilizarea unor muniții precise și pe baza unor informații precise care au indicat utilizarea zonei de către Hamas. Armata israeliană a luat cunoștință despre rapoartele care indică faptul că, în urma loviturilor aeriene și a incendiului care a urmat, mai mulți civili din zonă au fost răniți. Incidentul este în curs de clarificare”, se arată în comunicatul emis de armata israeliană după atac.

Bombardamentul a venit la câteva ore după ce la Tel Aviv au sunat alarmele antiaeriene, în primul atac cu rachete asupra orașului, după patru luni. Hamas a lansat opt rachete, dintre care doar trei au fost interceptate de sistemul defensiv israelian, dar acestea au provocat daune minore – două persoane rănite, iar o casă a fost avariată de schije.

Israelul continuă atacul asupra Rafah în ciuda unei hotărâri a Curții Internaționale de Justiție, instituție a ONU, care i-a ordonat să oprească ofensiva în Rafah. Potrivit Organizației Națiunilor Unite, peste 2,3 milioane de palestinieni sunt refugiați în interiorul Fâșiei Gaza, părăsindu-și locuințele pentru a supraviețui invaziei israeliene.

Negocierile continuă pentru un armistițiu care ar implica eliberarea ostaticilor rămași în viață și deținuți de Hamas din 7 octombrie anul trecut.

Sursă alternativă: Sky News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday