UPDATE, luni, ora, 10:00: Autoritățile au transmis astăzi că bilanțul victimelor în urma alunecării de terne ar putea fi de aproximativ două mii de persoane. Aceasta reprezintă o creștere bruscă față de bilanțul anterior care estima că aproximativ 670 de persoane au fost îngropate de vii.

ONU a subliniat că situația poate înregistra în continuare schimbări, pe măsură ce acțiunile salvatorilor evoluează. De altfel, și echipele de căutare sunt în pericol întrucât terenul este încă instabil.

În zona afectată de alunecarea de teren locuiau aproximativ patru mii de persoane.

Știrea inițială, duminică, ora 12:00 : ONU a transmis azi că aproximativ 670 de persoane au fost îngropate sub zeci de tone de pământ și pietre, într-o alunecare de teren produsă vineri în Enga, o provincie izolată a țării. Dezastrul a lovit satul Kaokalam, un loc greu accesibil aflat pe versantul unui munte, la 3:00 dimineața. Impactul este mai mare decât se credea inițial. Cel puțin 150 de locuințe au fost cuprinse de malul de pământ.

Unele case au fost îngropate la opt metri adâncime, iar alunecarea de teren a cuprins o suprafață de 200 km pătrați, întrerupând accesul rutier, ceea ce îngreunează eforturile salvatorilor. Elicopterele sunt singura modalitate de a ajunge în zonă.

Intervenția la fața locului este una dificilă, deoarece terenul încă alunecă și solul nu s-a stabilizat. “Apa curge și acest lucru creează un risc masiv pentru toți cei implicați“, a transmis un oficial al ONU. Speranțele de a scoate oamenii în viață de sub dărâmături s-au diminuat considerabil.

Surse alternative: BBC, Sky News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday