În noaptea de sâmbătă spre duminică, Armata Rusă a lansat 14 rachete de croazieră, din care două hipersonice (Kinjal), precum și 31 de drone asupra Ucrainei. Comandamentul Ucrainean susține că toate țintele, cu excepția celor două rachete hipersonice, au fost interceptate.

La rândul lor, ucrainenii par a fi vizat din nou Crimeea ocupată, într-un atac cu rachete ce a lovit portul Evpatoria, la vest de Simferopol.

Sâmbătă, rușii au bombardat un centru comercial din Harkov, în care se aflau circa 200 de civili, iar numărul morților a crescut la 12. Alte 43 de persoane sunt rănite. Câteva ore mai târziu, un al doilea bombardament a lovit centrul orașului, rănind 25 de persoane. Ucrainenii au răspuns cu un bombardament asupra regiunii învecinate, Belgorod.

În analiza sa zilnică, ISW arată că Armata Ucraineană pare a prelua inițiativa pe frontul din Harkov, operațiunile rușilor fiind acum mai mult unele defensive, în această direcție. Există informații, încă neverificate, potrivit cărora rușii sunt împinși treptat înapoi către granița de stat, iar teritoriile ocupate după data de 10 mai sunt eliberate. Blogerii militari ruși se așteaptă, în acest sens, la un contraatac ucrainean, în zilele următoare.

ISW arată că ofensiva rusă de la Harkov din ultimele două săptămâni a fost prematur lansată, cu forțe limitate și fără angajarea unor rezerve semnificative în această zonă. “Forțele ruse aveau aproximativ 35.000 de oameni pe frontiera internațională când au început operațiunile ofensive, pe 10 mai, în timp ce surse ucrainene au indicat că armata rusă intenționa să concentreze în total între 50 și 70 de mii de oameni. Forțele ruse au lansat, probabil, operațiunea ofensivă în nordul Oblastului Harkov mai devreme decât s-a prevăzut, cu o forță slabă, sperând să stabilească un punct de sprijin înainte de sosirea munițiilor furnizate de SUA. Zelenski a declarat că forțele ruse au suferit un raport al pierderilor umane de 8 la 1, la Harkov”, mai arată ISW.

Totuși, rușii continuă să avanseze în regiunea Donețk, iar dacă scopul ofensivei de la Harkov a fost să forțeze relocarea forțelor ucrainene din Donbas, așa cum a presupus ISW, acest lucru pare să funcționeze.

Surse: KyivIndependent, PravdaUA, ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday