Rishi Sunak

Este prima intenție politică majoră anunțată de Sunak, la scurt timp după ce a convocat alegerile parlamentare, pe 4 iulie. “Generații întregi de tineri nu au avut oportunitățile sau experiența pe care o merită și există forțe care încearcă să împartă societatea noastră în această lume din ce în ce mai incertă”, a spus Sunak, care a precizat că deși serviciul militar de 12 luni ar fi obligatoriu, la împlinirea vârstei de 18 ani tinerii care nu doresc să facă armata ar avea posibilitatea să opteze pentru voluntariat în asistență socială sau orice altă muncă în favoarea comunității, un weekend pe lună, timp de un an.

În Marea Britanie, stagiul militar obligatoriu a fost eliminat în 1960, dar de atunci tema revine recurent în dezbaterea publică. În ianuarie, generalul Sir Patrick Sanders, comandantul militar al armatei britanice, a vorbit despre “necesitatea ca generația de dinainte de război să se pregătească pentru posibilitatea unui conflict viitor printr-o implicare a întregii națiuni”. La vremea respectivă, Guvernul Sunak a respins sugestia reintroducerii serviciului militar obligatoriu.

Acum, premierul susține că înrolarea celor care împlinesc 18 ani pentru un an ar presupune un efort financiar de 2,5 miliarde de lire sterline (circa 3 mld. Euro) pe an,  în condițiile în care Sunak a promis oricum o creștere a cheltuielilor militare până la 2,5% din PIB.

În replică Partidul Laburist, care are în sondaje un avans de aproape 20% față de conservatorii lui Sunak, a spus că “acesta nu este un plan, este o revizuire a propriilor politici conservatoare, care au redus forțele armate britanice la cel mai mic număr de la Napoleon și până acum”.

Forțele armate britanice au acum mai puțin de 140 de mii de militari, aproape dublu față de Armata Română, dar la o populație de trei ori mai mare. Sondajele arată că doar 10% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani sunt pentru reintroducerea serviciului militar obligatoriu, dar ideea este îmbrățișată de 46% dintre britanicii cu vârste de peste 65 de ani. Totuși, 72% din totalul populației susține ideea serviciului comunitar voluntar, care ar presupune o lună de muncă în favoarea comunității, la împlinirea vârstei de 18 ani.

Surse alternative: FT, Sky News

Foto: Domhnall Dods | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday