Compania Glass Lewis, cea mai mare firmă americană de consultanță specializată (proxy advisers), dă astfel o lovitură puternică directorului general, Elon Musk, dar și consiliului de administrație, dominat de acesta, potrivit Financial Times. Musk a pierdut procesul deschis în statul Delaware de mai mulți acționari minoritari, instanța constatând acum patru luni că bonusul de 55,8 miliarde de dolari acordat lui Musk este nejustificat de mare. Imediat după aceea, Musk a cerut consiliului să-i reconfirme bonusul și să aprobe mutarea sediului social al companiei din Delaware în Texas.

Dar raportul Glass Lewis arată că pachetul de opțiuni al lui Musk, care nu este efectiv un salariu ci este legat de evoluția acțiunilor Tesla la bursă, este într-adevăr excesiv, în condițiile în care directorul companiei “este implicat în alte proiecte foarte consumatoare de timp” așa cum ar fi Twitter, SpaceX sau Neuralink. De asemenea, consultantul mai arată că mutarea propusă în Texas “oferă beneficii incerte și riscuri suplimentare” acționarilor.

Financial Times mai arată că recomandările Glass Lewis pot influența semnificativ votul marilor fonduri care dețin acțiuni la Tesla și care răspund ele însele în fața propriilor acționari. Totuși, o parte a investitorilor mari au indicat că sunt pregătiți să susțină bonusul lui Musk indiferent de avizul consultanților, deoarece acesta “a avut o performanță corporativă remarcabilă care a condus la o uriașă creare de valoare pentru acționari”.

Adunarea Generală a acționarulor Tesla are loc pe 13 iunie, iar 30% dintre acțiunile companiei sunt deținute de mici investitori din întreaga lume. Elon Musk mai are doar 13% din acțiunile companiei în care s-a implicat la aproximativ un an după fondarea sa, în 2003. Valoarea Tesla a depășit 1.200 de miliarde de dolari în 2021, dar a scăzut ulterior până sub 400 de miliarde de dolari. Azi, valoarea totală a acțiunilor Tesla este de 570 de miliarde de dolari.

Sursa: FT

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday