Francisco Ignacio Mondaca, un pompier voluntar în vârstă de 22 de ani, este cel care a amplasat dispozitive de aprindere a vegetației în patru locuri distincte. Deși au făcut corelația dintre acesta și șase incendii anterioare din zonă, ceea ce arată că pompierul era piroman, procurorii cred că el a fost instigat de un oficial forestier, Francisco Pinto, angajat la Compania Națională de Silvicultură din Chile, care este adevăratul creier al acțiunii.

Anchetatorii au stabilit că cei doi au studiat condițiile meteorologice, pe fondul secetei istorice care a afectat Chile la începutul anului trecut, și au decis să declanșeze incendii forestiere atunci când acestea au devenit propice pentru extinderea focului. Astfel, deși incendiile au pornit natural pe 30 ianuarie 2023, cei doi au declanșat dispozitivele de aprindere a pădurilor pe 2 februarie, fapt ce a făcut apoi ca flăcările să se extindă pe o suprafață de peste 430 de mii de hectare din centrul Chile, în cel mai mare dezastru natural care a lovit țara sud-americană în ultimul deceniu. 24 de persoane au fost ucise de flăcări, dar numărul morților a crescut ulterior la 130, ca urmare a rănilor și a intoxicațiilor cu fum.

Ambii suspecți se află în arest preventiv.

Vremea extremă din Chile a fost exacerbată de fenomenul climatic El Niño, care încălzește Oceanul Pacific, tot sudul continentului, inclusiv Argentina, fiind confruntat cu valuri de căldură despre care experții cred că vor deveni tot mai frecvente, chiar dacă El Niño, care este un fenomen ciclic, a încetat.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday