Într-un interviu pentru The Economist, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că “Este timpul ca aliații să se gândească dacă ar trebui să ridice unele dintre restricțiile pe care le-au impus utilizării armelor pe care le-au furnizat Ucrainei. Mai ales acum, că o mare parte din lupte au loc la Harkov, aproape de graniță. Refuzul de a folosi aceste arme împotriva țintelor militare legitime de pe teritoriul Rusiei complică foarte mult apărarea Ucrainei“.

Șeful NATO a recunoscut că există riscul escaladării, dar intenția sa este de a “preveni ca acest război să se transforme într-un război real între Rusia și NATO în Europa. Antrenăm soldații, furnizăm arme și muniție Ucrainei, dar nu vom participa direct de pe teritoriul NATO la operațiuni militare în Ucraina. Acesta lucru este un cu totul altceva“, a mai spus Stoltenberg.

El a comentat, de asemenea, propunerea de a disloca trupe în Ucraina, idee susținută de președintele francez Emmanuel Macron: “Acesta nu este un plan. Nu avem nicio intenție să trimitem trupe terestre NATO în Ucraina. Scopul nostru este să sprijinim Ucraina și să ne asigurăm că acest lucru nu se va transforma într-un conflict pe scară largă“.

Stoltenberg i-a criticat pe aliații europeni care au promis un milion de obuze de artilerie pe care încă nu le-au livrat. A remarcat că rușii vor continua să exercite presiune și să câștige poziții minore în Ucraina, pentru care sunt dispuși să plătească un preț foarte mare. În acest sens, potrivit bilanțului ucrainenilor, pierderile estimate ale Armatei ruse de la începutul războiului au depășit jumătate de milion de oameni, 7.650 de tancuri, aproape 15 mii de vehicule blindate de luptă, peste 650 de avioane de luptă și elicoptere și 27 de nave sau ambarcațiuni.

Surse alternative: The Economist, Pravda.ua

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday