Cercetările realizate de Federația Mondială a Inimii și dezvăluite într-un raport arată că numărul deceselor din cauza afecțiunilor cardiovasculare (cauzate de poluarea aerului) a fost în creștere în ultimul deceniu și urmează să crească în continuare. O gamă largă de probleme de sănătate, inclusiv obezitatea și diabetul, sunt agravate de eșecul politicii globale de a îndeplini obiectivele de mediu.
Numărul deceselor cauzate de boli de inimă atribuite poluării aerului a crescut în unele regiuni cu până la 27% în ultimii zece ani, iar în unele țări din Asia de Sud-Est și din estul Mediteranei, poluarea este de aproape zece ori peste nivelul recomandat de OMS. Cercetătorii au descoperit că poluarea aerului, atât în aer liber, cât și în interiorul clădirilor, contribuie la cel puțin patru milioane de decese pe an, pe fondul dezvoltării bolilor cardiovasculare. Decesele cauzate de boli de inimă atribuite poluării au crescut între 2010 și 2019 în toate regiunile, cu excepția Americii și Europei.
În Europa, potrivit raportului, numărul persoanelor care mor din cauza bolilor cardiovasculare, ca urmare a poluării aerului, a scăzut drastic, deoarece statele aflate în regiune au reprimat emisiile nocive. Astfel, între 2010 și 2019, decesele atribuite bolilor de inimă provocate de poluare au scăzut cu -19,2% și cele ale accidentelor vasculare cerebrale cu -25,3%. Norvegia, Portugalia și Franța au avut cele mai scăzute rate de mortalitate prin boli de inimă atunci când a fost luată în considerare structura de vârstă a populației.
La nivel mondial, în ciuda conștientizării tot mai mari ale efectelor negative ale poluării asupra sănătății, nivelurile de concentrație de PM2,5 au scăzut cu doar -1% între 2010 și 2019. Însă Europa a înregistrat cea mai mare scădere anuală a PM2,5 – poluantul atmosferic cel mai strâns legat de efectele nocive asupra sănătății – din orice regiune a lumii între 2010 și 2019, potrivit cercetării. În multe părți din Asia de Sud-Est, Africa și estul Mediteranei, poluarea aerului a fost de zece ori mai mare decât nivelurile de siguranță recomandate.
Surse alternative: Federația Mondială a Inimii, FT
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.