“Avocații și ofițerii noștri lucrează din greu pentru a vedea cum Ungaria își poate menține calitatea de membru NATO într-un mod în care să nu fie nevoită să ia parte la acțiunile NATO în afara teritoriului alianței”, a spus Viktor Orban în cadrul unui interviu pentru postul național de radio, făcând referire la sprijinul pe care Alianța îl acordă Ucrainei.

În interviu, Orban a spus, de asemenea, că Ungaria este angajată în misiunea NATO de a apăra membrii în cazul în care unul dintre aceștia este atacat, însă a subliniat că Budapesta “este îngrijorată de faptul că finanțarea și livrările de arme pentru Ucraina, o țară non-NATO care se învecinează cu Ungaria, vor lăsa în cele din urmă loc unei implicări militare mai mari, potențial chiar trimiterea de trupe”. 

Oficialul consideră că războiul dintre Ucraina și Rusia trebuie să fie tratat, la nivel internațional, drept “o confruntare între două țări slave” și a subliniat că Ungaria nu este de acord cu evaluarea unor membri NATO, conform căreia Rusia va invada Flancul Estic al NATO, după ce va trece de Ucraina. 

Declarațiile lui Orban vin într-un moment în care alianța elaborează un nou pachet de sprijin pentru Ucraina, pe care urmează să îl prezinte la summitul de la Washington, din iulie. Este de așteptat ca noile propuneri să includă o implicare mai mare a NATO la nivel operațional, dar și continuarea livrărilor de arme și instruirea forțelor ucrainene. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a propus, de asemenea, ca aliații să strângă un fond de 100 de miliarde de dolari pentru Ucraina, care să fie folosit în următorii cinci ani.

Ungaria a încercat să blocheze în mod repetat eforturile occidentale de a ajuta Ucraina, inclusiv cele de finanțare și livrări de arme, necesare Ucrainei pentru a putea continua operațiunile de pe front. De asemenea, Orban a încercat să blocheze extinderea NATO prin includerea Finlandei și Suediei și a încheiat acorduri energetice cu Rusia, stârnind critici din partea statelor occidentale.

Surse: Bloomberg, AP

Foto: Gints Ivuskans | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday