“Israelul trebuie să oprească imediat ofensiva militară în Rafah și să mențină deschis punctul de trecere Rafah pentru furnizarea neîngrădită, la scară largă, a serviciilor de bază și a asistenței umanitare de care este nevoie urgentă”, a transmis președintele organismului, Nawaf Salam, la finalul ședinței. Acesta a detaliat că măsurile dispuse de instanță în martie nu au fost suficiente, ceea ce creează condițiile pentru un nou ordin în acest sens.

Anterior, Curtea Internațională de Justiție a decis că Israelul trebuie să ia măsuri pentru a preveni și pedepsi actele de genocid din Gaza, însă nu a cerut încetarea focului. Decizia de astăzi a venit ca urmare a procesului deschis de Africa de Sud, însă Israelul a negat toate acuzațiile. Africa de Sud a depus și o cerere urgentă pe 10 mai pentru măsuri suplimentare în cazul său de genocid împotriva Israelului, acuzând că armata israeliană folosește ordinele de evacuare forțată în Rafah pentru a “periclita mai degrabă decât pentru a proteja viața civilă”.

Un purtător de cuvânt al guvernului israelian a declarat în contextul ședinței de azi, că “nicio putere de pe Pământ nu va împiedica Israelul să-și protejeze cetățenii și să urmărească Hamas în Gaza”.

Israelul a lansat o operațiune terestră în orașul Rafah, aflat în sudul Gazei, forțând sute de mii de palestinieni să părăsească orașul care devenise refugiu, inclusiv pentru cei care fugiseră din alte zone din Gaza. Rafah a fost, de asemenea, principala cale pe unde ajutoarele internaționale pentru populație intrau în Gaza, iar organizațiile internaționale spun că operațiunea israeliană a crescut riscul de foamete în regiune.

Decizia de astăzi vine la câteva zile după ce procurorul-șef al Curții Penale Internaționale a solicitat mandate de arestare pe numele premierului israelian, Benjamin Netanyahu, și pe cel al liderului Hamas, pentru crime de război după atacul terorist din 7 octombrie și războiul din Gaza. Chiar dacă Israelul nu se va supune acestei decizii, analiștii subliniază că aceste acțiuni în justiție evidențiază tot mai mult izolarea fără precedent a Israelului pe scena internațională. De asemenea, decizia de astăzi oferă altor state posibilitatea de a justifica viitoare sancțiuni sau acțiuni împotriva israelienilor. “Acțiunile împotriva Israelului în instanțele internaționale plasează această țară într-o izolare extremă chiar și printre aliații săi, ceea ce i-ar putea afecta capacitatea de a primi arme și ar putea duce chiar la sancțiuni. De asemenea, vor duce la un sentiment puternic de izolare în cadrul societății israeliene”, a explicat un profesor în drept internațional pentru CNN.

Surse: Reuters, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday