Armata de Eliberare a Poporului a trimis, în apele de la est de Taiwan, aeronave cu rachete, bombardiere și nave de război, care au exersat diverse formațiuni de atac și au simulat lovituri cu rachete. Comandamentul Teatrului de Est al armatei chineze a declarat că antrenamentele vizează “să testeze capacitatea de a prelua puterea în comun, de a lansa atacuri comune și de a ocupa zone-cheie” ale Taiwanului și celorlalte insule pe care le administrează. 

Un purtător de cuvânt al ministerului chinez al Apărării a adăugat că acțiunile sunt necesare pentru a sancționa “aroganța independenței Taiwanului” și a descuraja “interferența și intervenția forțelor externe”, cu referire la SUA care efectuează periodic patrule de liberă navigație. 

Un înalt oficial de securitate din Taiwan a declarat pentru Reuters că mai multe bombardiere chineze au efectuat simulări de atac asupra navelor străine, în apropierea capătului de est al Canalului Bashi, care separă Taiwanul de Filipine, exersând cum să preia “controlul total” asupra zonelor de la vest de așa-numitul “prim lanț de insule”. Termenii se referă la insulele care înconjoară zonele de coastă ale Chinei.

Oficialul, vorbind sub protecția anonimatului, din cauza sensibilității informațiilor, a spus că mai multe bărci de pază de coastă chineză au efectuat, de asemenea, exerciții de “hărțuire” în largul coastei de est a Taiwanului, inclusiv inspecții simulate ale navelor civile.

Separat, ministerul Apărării a declarat că Taipeiul nu va ceda presiunilor și a public imagini cu aeronave F-16 înarmate cu rachete reale, ridicate pentru misiuni de patrulă. El a declarat că, începând de la ora 6 (ora 1 a României), au fost detectate 49 de avioane militare chineze care au trecut de linia mediană a Strâmtorii Taiwan, care este văzută ca graniță neoficială între China și Taiwan. O aeronavă s-a apropiat chiar la 74 de kilometri de o bază navală din nordul insulei. 

Exercițiile chineze în jurul teritoriilor taiwaneze s-au desfășurat în ultimele două zile și au avut loc la doar trei zile după învestirea noului președinte taiwanez. China consideră Taiwanul ca teritoriu propriu, în ciuda faptului că Partidul Comunist nu a avut niciodată controlul asupra insulei. Noul președinte al Taiwanului, învestit în funcție zilele trecute, este considerat de Beijing a fi “separatist”, iar discursul în care a cerut Chinei să-și oprească amenințările a fost aspru criticat.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday