Aproape de miezul nopții de joi spre vineri, explozii puternice au fost raportate la Simferopol, Saki, Alușta, Ialta, Geankoi și Evpatoria, toate din Crimeea ocupată, în ceea ce pare a fi fost un alt val puternic de rachete (probabil ATACMS) lansate de Ucraina împotriva bazelor rusești. De această dată, autoritățile ruse nici nu au mai pretins că este vorba de resturi de rachete interceptate, exploziile fiind prea puternice și vizibile de la mare distanță. Au anunțat în schimb că au fost rănite doar două persoane.

De asemenea, Ucraina a efectuat, pe parcursul zilei de ieri, un atac cu drone pe distanță lungă, lovind, la peste 1.500 de kilometri, facilități industriale militare din Kazan și Tatarstan, unde sunt produse drone Shahed, dar și instalații chimice și petrochimice.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului polonez de Externe, Pawel Wronski, a declarat că țara sa ia în considerare utilizarea apărării sale antiaeriene pentru a proteja spațiul aerian ucrainean de la granița cu Polonia împotriva atacurilor rusești. Wronski a declarat că Polonia nu a luat încă nicio decizie, iar experții în drept internațional încă studiază eventualele implicații ale acesteia, în condițiile în care Rusia a atacat de mai multe ori infrastructura de energie și gaze de la frontiera polono-ucraineană, unde sunt depozitate inclusiv rezerve de gaze naturale ale UE.

Pe râul Nava, la frontiera dintre Estonia și Rusia, rușii au luat geamandurile care delimitează granița internațională dintre cele două state, iar ISW evaluează că incidentul pare a crea condițiile unor provocări ce ar urma să testeze modul de reacție al NATO în cazul unor dispute legate de frontiera unui stat membru.

Surse: PravdaUA, ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday