În cadrul unei dezbateri între candidații pentru președinția Comisiei Europene, von der Leyen a susținut crearea acestei defensive comune, apărarea antiaeriană fiind nu numai o linie strategică a țărilor NATO, dar și o provocare tehnică ce presupune resurse financiare și militare importante. Liderii țărilor UE au cerut ca aceste obiective să fie discutate la următorul summit, care va avea loc la sfârșitul lunii iunie, fiind determinați să depună mai mult efort în consolidarea apărării, mai ales în contextul conflictului din Ucraina. 

Într-o scrisoare adresată șefei Comisiei Europene, premierii Poloniei și Greciei, Donald Tusk și Kyriakos Mitsotakis, au avansat ideea creării unei defensive aeriene comune a UE, susținând că “actualul peisaj divizat pur și simplu nu corespunde nevoilor și cerințelor actuale și că “Europa va fi în siguranță atâta vreme cât cerul de deasupra ei va fi sigur”. 

La momentul actual, Germania coordonează Inițiativa European Sky Shield, un sistem de apărare antirachetă cu rază lungă, care ar acoperi, pentru anumite tipuri de rachete și țările est-europene, dar războiul a dovedit că aceste tipuri de scuturi aeriene trebuie dublate de sisteme de apărare cu rază scurtă, singurele eficiente împotriva dronelor și rachetelor de croazieră dirijate, care zboară la altitudine mică. Franța și Italia, care își dezvoltă propriul sistem de apărare aeriană, numit SAMP/T, concurează cu inițiativa germană. 

Membră a Uniunii Creștin-Democrate din Germania (CDU) și a Partidului Popularilor Europeni, Ursula von der Leyen candidează pentru un al doilea mandat la președinția Comisiei Europene. 

Sursă: Politico 

Foto: Gints Ivuskans | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday