Ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu, a precizat că testul a simulat un atac nuclear, în care un avion de luptă Rafale a lansat o rachetă ASMPA-R, nearmată, dar capabilă să poarte un focos nuclear. În doctrina nucleară franceză, acest tip de rachetă aer-sol, de dimensiuni reduse, este considerată o armă “prestrategică”, ceea ce înseamnă că ar putea fi folosită înainte de angajarea la scară largă a rachetelor nucleare strategice lansate de pe submarinele Triomphant. Până acum au fost efectuate doar două teste cu acest model de rachetă, care este o îmbunătățire a unei rachete dezvoltate inițial între 1986 și 1997.

Declarația lui Lecornu spune că exercițiul francez urmărește să susțină “credibilitatea elementului nuclear de descurajare aeriană” al Franței. Într-o postare separată pe X, el a felicitat “toate forțele ministerului Apărării, precum și partenerii industriali implicați” într-o operațiune despre care susține că ar fi fost planificată mai de mult, dar care a avut loc a doua zi după ce Rusia a început exercițiile nucleare cu arme tactice.

Exercițiile rusești constă în transportul unor rachete nucleare tactice (de dimeniuni mai mici) și încărcarea lor pe avioane de luptă. Acestea se desfășoară în Districtul Militar de Sud, aflat la granița cu Ucraina, iar unii analiști au considerat că ele pot oferi totuși acoperirea sau motivația pentru mutarea unor arme nucleare reale.

Franța este singura țară membră a UE dotată cu arme nucleare și intenționează să cheltuiască aproximativ 13% din bugetul său militar în următorii ani pentru îmbunătățirea acestui tip de armament, inclusiv prin dezvoltarea, până în 2035, a unor rachete hipersonice, capabile să le poarte.

Sursă alternativă: BFMTV

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday