În timpul unei conferințe la Londra, Grant Shapps, ministrul britanic al Apărării, a declarat că serviciile de informații militare din SUA și din Marea Britanie au dovezi că ajutorul letal circulă acum, sau va circula, din China către Rusia și mai apoi în Ucraina. Cred că este o evoluție semnificativă”. 

Ministrul nu a oferit dovezi în acest sens, însă a precizat că Rusia și China “se susțin reciproc”, iar, de la începutul războiului din Ucraina, a existat o creștere de 64% a comerțului dintre cele două țări. El a avertizat, de asemenea, că acest lucru trebuie să fie văzut ca un motiv de îngrijorare, în special având în vedere că, încă de la începutul conflictului, China s-a afișat ca fiind capabilă să influențeze deciziile președintelui rus Vladimir Putin. 

Ambasada Chinei la Londra nu a răspuns acuzațiilor, dar China a negat în mod repetat afirmațiile potrivit cărora ar furniza arme Rusiei. Chiar luna trecută, ambasada Chinei în SUA a spus că Beijingul nu a furnizat armament Rusiei, adăugând că “nu este un producător sau o parte implicată în criza ucraineană”.

Tot luna trecută, mai mulți oficiali americani au declarat că China sprijină eforturile Rusiei în Ucraina, furnizând Moscovei tehnologie pentru drone și rachete, imagini din satelit și diferite echipamente critice. În aprilie, într-un interviu pentru BBC, secretarul de stat american Antony Blinken a recunoscut că, până la acel moment, China nu a trimis armament Rusiei, dar a adăugat că, totuși, a trimis echipamente “care au accelerat producția de muniții, tancuri, vehicule blindate, rachete”. 

Potrivit acestuia, aproximativ 70% din componentele pe care Rusia le importă provin din China. În fiecare lună, Beijingul exportă în Rusia produse care sunt atât pentru uz comercial, cât și militar în valoare de peste 300 de milioane de dolari. Dintre acestea, există ceea ce SUA au desemnat drept “articole de înaltă prioritate”, care sunt necesare pentru fabricarea de arme, drone și tancuri.

Surse alternative: Reuters, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday