Nu există nicio ameninţare directă, dar sigur militarii întotdeauna se pregătesc pentru toate situaţiile posibile. Din toate informaţiile pe care le am eu, pot să vă spun că România este o ţară sigură. Românii nu trebuie să se teamă. Dar sigur, trebuie să fim pregătiţi întotdeauna pentru evenimente neaşteptate. Nu este cazul să intrăm în panică sau să credem că România este cumva ameninţată. România beneficiază astăzi, prin faptul că este în NATO, de cele mai importante garanţii de securitate pe care le-am avut vreodată de când existăm. Și în acest sens trebuie să conştientizăm valoarea apartenenţei noastre la NATO, la UE și așa mai departe. Este foarte, foarte important să înţelegem că nu suntem singuri, suntem împreună cu aliaţii şi facem faţă oricărei situaţii foarte bine. Nu am niciun semnal şi nicio indicaţie că ar există vreun pericol de atentate sau alte evenimente nedorite pe care le-aţi menţionat”, a declarat șeful statului.

Referitor la o eventuală decizie de trimitere a unui sistem de baterii Patriot Ucrainei, președintele Iohannis a spus că această chestiune nu are ce căuta în spațiul public. ”Este o chestiune care trebuie discutată cu specialiștii din armată, decis în CSAT și în final comunicat rezultatul. Eu nu accept sub nicio formă ca România să rămână fără apărare antirachetă și antiaeriană, despre asta vorbim. În final, dacă se cedează ceva, România trebuie să primească ceva la schimb, astfel nu se va întâmpla”, adăugat Iohannis.

Declarațiile președintelui Iohannis vin după ce în această dimineață Şeful Statului Major al Apărării, general Gheorghiţă Vlad, a declarat că unele prognoze şi scenarii indică probabilitatea escaladării conflictelor, incluisiv a celor de natură militară. ”Iată de ce apăsăm în continuare pedala accelerării intăririi instituţiei apărării naţionale şi a consolidării posturii NATO de descurajare şi apărare”, a afirmat Gheorghiţă Vlad.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday