“Rusia a lansat pe orbita joasă a Pământului un satelit despre care credem că este probabil o armă spațială de contracarare. Probabil este capabil să atace alți sateliți”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Pat Ryder. Satelitul rusesc “se află pe aceeași orbită” cu un satelit guvernamental american, a precizat oficialul, adăugând că Washingtonul va continua să monitorizeze situația și “trebuie să fie pregătit să își protejeze interesele”.

Nu este prima dată când Rusia lansează o armă spațială de contracarare, concepută pentru a incapacita sau a distruge sateliți, lansări similare având loc în 2019 și 2022. Totuși, acum, este neobișnuită poziționarea pe aceeași orbită cu un satelit american, atrag atenția specialiștii. Separat, și un purtător de cuvânt al Comandamentului Spațial al SUA a declarat pentru Reuters că, într-adevăr, satelitul pare a fi o armă spațială capabilă să atace alți sateliți de pe orbita joasă a Pământului. Conform acestuia, satelitul – Cosmos 2576 – a fost lansat la 16 mai de pe cosmodromul rusesc Plesetsk, la aproximativ 800 km nord de Moscova.

Agenția spațială de stat rusă Roskosmos a precizat că lansarea “a fost în interesul Ministerului Apărării al Federației Ruse”. În februarie, Casa Albă avertizase că Rusia dezvoltă o nouă armă spațială “îngrijorătoare”, dar precizase atunci că nu a fost încă lansată.

În aprilie, SUA și Japonia au prezentat împreună o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU care cerea statelor membre să nu dezvolte arme nucleare spațiale, dar Rusia s-a opus prin veto. “Așa cum am menționat anterior, Statele Unite evaluează că Rusia dezvoltă un nou satelit care transportă un dispozitiv nuclear. L-am auzit pe președintele Putin spunând în mod public că Rusia nu are intenția de a desfășura arme nucleare în spațiu. Dacă ar fi fost așa, Rusia nu ar fi pus veto la această rezoluție”, a declarat consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan, la scurt timp după votul din aprilie.

Surse alternative: BBC, ABC News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday