Un studiu desfășurat la nivel internațional a conchis că pacienții care și-au pierdut parțial sau total capacitatea de a-și controla mâinile și brațele, din cauza unor leziuni la nivelul măduvei spinării, au înregistrat “îmbunătățiri mici, dar foarte importante” pe parcursul procesului de recuperare, atunci când pe lângă exercițiile standard, a fost folosit și dispozitivul Arc-Ex.

Atât pacienții, cât și medicii au spus că au observat progrese la nivelul forței, controlului și senzațiilor. Arc-Ex se aplică extern, pe piele, în apropierea secțiunii măduvei spinării responsabile pentru controlul unei anumite mișcări sau funcții. Oamenii de știință cred că stimularea electrică ajută nervii să transmită semnale și să restabilească parțial comunicarea între creier și partea paralizată a corpului. Mai mult de jumătate dintre cei care suferă leziuni ale măduvei spinării au, încă, nervii care traversează locul leziunii neafectați.

Profesorul Chet Moritz, de la departamentul de medicină de reabilitare al Universității Washington din Seattle, a explicat: “Dispozitivul facilitează mișcarea, inclusiv pentru persoanele care și-au pierdut complet capacitatea de a-și mișca mâinile și brațele. Beneficiile se observă treptat, în timp, pe măsură ce combinăm stimularea spinală cu o terapie intensivă a mâinilor și brațelor, astfel încât există beneficii chiar și atunci când stimulatorul este oprit”.

În cadrul cercetării, ale cărei rezultate au fost publicate în revista Nature, au fost înscriși 65 de pacienți tetraplegici din 14 țări. Din cei 60 care au finalizat studiul, 43 au înregistrat îmbunătățiri în ceea ce privește forța și funcțiile mâinilor și brațelor și 52 au spus că viața lor s-a îmbunătățit. Dispozitivul, produs de Onward Medical, o firmă co-fondată de un cercetător al studiului, ar putea fi aprobat în SUA în acest an și în Europa la scurt timp după, notează The Guardian.

Dr. Mariel Purcell, care a condus o parte a cercetării la un spital din Glasgow, a declarat că tratamentul s-a dovedit sigur și “a avut un oarecare beneficiu” pentru pacienții care au suferit leziuni cu mai mult de un an în urmă. A subliniat că “la pacienții cu leziuni mai recente, stimularea neinvazivă a măduvei spinării poate avea beneficii și mai mari”.

Surse alternative: The Guardian, Sky News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday