Oficiul Național de Audit (NAO) a evaluat că guvernul britanic va cheltui circa 4,7 miliarde de lire sterline (echivalentul a 5,5 miliarde de euro) pentru a implementa măsurile-cheie în materie de controale la frontieră asupra mărfurilor care vin din UE.
Cetățenii britanici au votat pentru ieșirea din UE în 2016, după care au urmat cinci ani de tranziție, în care UK a rămas conectată cu UE la piața unică și uniunea vamală. În raportul de luni, NAO a arătat că planurile de a reintroduce controalele au înregistrat “probleme semnificative” înainte de a intra în vigoare, la 30 aprilie.
Deși guvernul a declarat că vrea să aibă “cele mai eficiente frontiere din lume” în 2025, autoritatea britanică pentru supravegherea cheltuielilor a atras atenția că strategia “nu se bazează pe un calendar clar și pe un plan integrat de acțiuni interguvernamentale”.
Controalele fizice la importuri de produse vegetale și de origine animală sunt văzute ca “fezabile”, dar auditul aduce în discuție și probleme cu recrutarea și formarea inspectorilor autorității sanitare, despre care executivul britanic a recunoscut că nu sunt suficienți. Raportul a fost făcut public la o săptămână după o eroare a sistemului informatic, fapt care a cauzat aglomerație la frontiere, unde camioanele au așteptat până la 20 de ore.
Documentul mai arată că întârzierile multiple au determinat guvernul să facă cheltuieli care nu erau necesare, printre care 62 de milioane de lire sterline pentru achiziționarea sau construirea a două locații lângă Dover, care urmau să fie posturi de control la frontieră, dar care nu au fost însă folosite. De asemenea, executivul a cheltuit 258 de milioane de lire sterline pentru opt facilități temporare de frontieră care acum au fost închise.
Gareth Davies, directorul NAO, a declarat că “la mai mult de trei ani de la încheierea perioadei de tranziție după Brexit, încă nu este clar când vor fi instituite controale complete. Strategia privind frontierele are planuri ambițioase de utilizare a tehnologiei și a datelor pentru a facilita comerțul, gestionând în același timp riscurile”. Executivul britanic a amânat de cinci ori implementarea controalelor complete, după ce perioada de tranziţie a retragerii din UE s-a încheiat la 31 decembrie 2020.
Surse alternative: The Guardian, DW
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.