Într-un interviu pentru CNN, procurorul șef al Curții Penale Internaționale a precizat că instituția pe care o reprezintă va solicita mandate de arestare pentru liderul Hamas, Yahya Sinwar, și pentru prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, pe care îi acuză de crime de război și crime împotriva umanității, după atacul terorist din 7 octombrie și războiul ulterior din Gaza. Un grup de judecători va analiza acum cererea procurorului-șef, Karim Khan, de emitere a mandatelor de arestare.

În plus, Curtea Penală Internațională va solicita mandate de arestare și pentru ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, precum și pentru alți doi lideri de top ai Hamas – Mohammed Diab Ibrahim al-Masri, liderul Brigăzilor Al Qassem, și liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh.

Karim Khan a precizat că Netanyahu și Gallant  sunt acuzați, printre altele de ”exterminare, inducerea foametei ca metodă de război, inclusiv refuzul aprovizionării umanitare, și țintirea deliberată a civililor în conflict”. Pe de altă parte, liderii Hamas sunt acuzați de ”exterminare, crimă, luare de ostatici, viol și agresiune sexuală în detenție”.

CNN notează că este pentru prima dată cănd Curtea Penală Internațională solicită emiterea de mandate pentru liderii importanți ai unui stat aliat al SUA. Decizia îl pune pe Netanyahu în compania președintelui rus Vladimir Putin, pentru care Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare, după ce Rusia a invadat Ucraina.

Luna trecută au apărut informații conform cărora procurorul-șef al Curții Penale Internaționale ia în considerare acest lucru. Netanyahu a declarat atunci că orice mandat de arestare împotriva oficialilor militari și guvernamentali israelieni ”ar fi un scandal de proporții istorice” și că Israelul ”are un sistem juridic independent, care investighează riguros toate încălcările legii”. Întrebat despre comentariile făcute de Netanyahu, Khan a spus: ”Nimeni nu este deasupra legii”.

Israelul și Statele Unite nu sunt membre ale Curții Penale Internaționale. Cu toate acestea, instituția susține că are jurisdicție în Gaza, Ierusalimul de Est și Cisiordania, după ce liderii palestinieni au convenit în mod oficial să respecte principiile fondatoare ale Curții, în 2015.

Sursă: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday