UPDATE ora 11.50: Conform constituției, ayatollahul Ali Khamenei a anunțat că vicepreședintele Mohammad Mokhber va prelua atribuțiile de președinte în următoarele 50 de zile, perioadă în care vor fi organizate alegeri prezidențiale. În Iran, au fost declarate cinci zile de doliu național, scrie Reuters citând agenția de presă IRNA.

Totodată, un oficial israelian a ținut să infirme orice teorie privind implicarea Israelului în moartea președintelui Raisi și a ministrului de Externe Amirabdollahian: “Nu am fost noi”, a declarant acesta sub protecția anonimatului.

UPDATE ora 08.15: La scurt timp după anunțul decesului în presa iraniană, și pe pagina oficială de X/Twitter, guvernul Iranului a confirmat informația și a transmis că “Raisi a fost martirizat în timp ce servea poporul”. Vicepreședintele țării va prelua interimar funcția de președinte, până când vor fi organizate noi alegeri, în următoarele două luni.

Încă nu se știe cauza prăbușirii elicopterului.

UPDATE ora 07.45: Televiziunea de stat din Iran și mai multe agenții de presă iraniene au anunțat că președintele Raisi și ministrul de Externe au fost găsiți decedați în zona elicopterului prăbușit. De asemenea, un oficial iranian a declarat pentru Reuters, sub protecția anonimatului, că “alături de președinte, toți pasagerii din elicopter au murit”. Din primele date, elicopterul a ars aproape în totalitate.

UPDATE ora 06: Epava elicopterului care îl transporta pe președintele Raisi a fost găsită după 18 ore de la prăbușire, “iar situația nu arată bine”, a precizat șeful echipelor de intervenție pentru televiziunea iraniană de stat. Încă sunt căutați supraviețuitori, dar pentru moment, nu au fost transmise alte informații oficiale. Un alt reprezentant al echipelor de căutare a declarat că, într-adevăr, există puține șanse să mai fie găsiți supraviețuitori.

UPDATE, ora 23: Agenția oficială iraniană, IRNA, transmite că operațiunile de căutare și salvare continuă în timpul nopții, dar sunt îngreunate de condițiile meteorologice, ceața și întunericul reducând vizibilitatea la câțiva metri. IRNA a renunțat să mai vorbească de o aterizare forțată și folosește termenul “locul prăbușirii”.

Update: Un oficial iranian citat de Reuters a declarat că viețile președintelui și ministrului de Externe sunt “în pericol în urma prăbușirii elicopterului”. Acesta a vorbit sub protecția anonimatului și a adăugat că cei implicați în misiunea de salvarea sunt “încă plini de speranță, dar informațiile care vin de la locul accidentului sunt foarte îngrijorătoare”.

Conform Reuters, televiziunea de stat și-a oprit programul obișnuite pentru a difuza rugăciunile care se țin pentru președinte în toată țara și, într-un colț al ecranului, sunt prezentate în direct acțiunile echipelor de salvare, care cercetează zona accidentului.  

Știrea inițială: Potrivit Reuters, Raisi se întorcea de la Jolfa, un oraș la granița cu Azerbaidjan, la aproximativ 600 de kilometri nord-vest de capitala iraniană, Teheran.

Potrivit AP, salvatorii încearcă să ajungă la fața locului, dar au dificultăți pentru că plouă abundent și bate vântul. Nu se cunoaște starea exactă a aparatului sau a delegației prezidențiale.

Duminică dimineața, Raisi a inaugurat un baraj împreună cu președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliiev, pe râul Aras.

Raisi, în vârstă de 63 de ani, conduce executivul de la Teheran, fiind unul dintre apropiații liderului suprem (religios), ayatollahul Ali Khamenei.

Surse alternative: Reuters, AP News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday