Pagubele economice cauzate de schimbările climatice sunt de șase ori mai grave decât se credea anterior, iar încălzirea globală urmează să micșoreze economia lumii într-un ritm asemănător cu pierderile financiare ale unui război continuu, conform unui raport întocmit de un grup de cercetători de la Harvard. 

Cercetătorii au constatat că o creștere de 1 grad Celsius a temperaturii medii globale duce la o scădere de 12% a PIB-ului mondial, o estimare mult mai mare decât cea din analizele anterioare. Lumea s-a încălzit deja cu peste un grad față de perioada preindustrială, iar mulți climatologi estimează că, până la finalul secolului, temperatura medie la nivel global va crește cu trei grade Celsius, din cauza arderii continue a combustibililor fosili, ceea ce va duce la pierderi economice uriașe. 

Potrivit raportului, această creștere a temperaturii medii va provoca ”scăderi abrupte ale producției, capitalului și consumului care depășesc 50% până în 2100”, cercetătorii făcând astfel o comparație cu ”pagubele economice cauzate de lupta internă și permanentă a unui război”. Adrien Bilal, economist la Harvard, a declarat că ”va avea loc încă o creștere economică, dar până la sfârșitul secolului oamenii ar putea fi cu 50% mai săraci decât ar fi fost dacă nu ar fi existat schimbările climatice”.

Conform studiului, chiar și cu reduceri rapide ale emisiilor, schimbările climatice vor aduce după sine un cost economic mare. Chiar dacă încălzirea globală se preconizează că va fi la puțin peste 1,5 grade Celsius până la sfârșitul secolului, pierderile din PIB încă sunt în jur de 15%. 

Studiul are la bază mai multe cercetări publicate luna trecută, în care se arată că veniturile medii vor scădea cu aproape o cincime în următorii 26 de ani, comparativ cu nivelul pe care l-ar fi avut fără impactul schimbărilor climatice. Temperaturile în creștere, precipitațiile abundente și vremea extremă vor provoca daune de 38 de miliarde de dolari, în fiecare an, până la jumătatea secolului. 

Sursă: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday