În contextul alegerilor europarlamentare din acest an, numărul actelor de violență care vizează politicienii a crescut în ultima perioadă. Tentativa de asasinare a prim-ministrului slovac Robert Fico din această săptămână este un exemplu al celor mai recente și grave atacuri politice din unele părți ale UE, acesta fiind primul atentat de asasinare a unui șef de stat european, din ultimele două decenii, scrie Euronews într-o analiză, citând experți de la European Policy Centre.

European Policy Centre a urmărit situația actuală din UE și a ajuns la concluzia că există o multitudine de factori care stau la baza creșterii nivelului violenței politice. Una dintre cele mai importante cauze este extremismul, spun experții, care explică ”e adevărat că, pe de o parte, se vede în rezultatele alegerilor o creștere a extremiștilor, a forțelor radicale, atât de dreapta, cât și de stânga, cu un discurs politic din ce în ce mai lipsit de inhibiții, violența verbală și atacuri la persoană, Și apoi, observăm o radicalizare, o polarizare a societății și o dificultate în a dezbate cu adversarii politici care devin adesea dușmani”.

De asemenea, condițiile sociale joacă un rol important în creșterea cazurilor de agresiune, deoarece oamenii au devenit mai predispuși să creadă în teorii ale conspirației sau dezinformare, din cauza lipsei de încredere în autorități: ”Există sentimentul de vulnerabilitate, faptul că oamenii nu se simt luați în considerare de autorități. Poate fi vorba de situația lor financiară, poate fi vorba de situația lor personală, dar asta se transformă într-o lipsă de încredere în oameni și mai ales în autorități” se mai arată în analiză.

Spre exemplu, potrivit Autorităților Federale germane, 22 de persoane au fost atacate în țară de la începutul anului, inclusiv un deputat social-democrat al Parlamentului European, Matthias Ecke, care a fost atacat în urmă cu două săptămâni în Dresda, de un grup de necunoscuți, în timp ce lipea afișe electorale. 

Datele poliției germane arată că violența fizică sau verbală împotriva oficialilor aproape că s-au dublat în ultimii cinci ani, ajungând la 2.790 de cazuri înregistrate în 2023. Ca urmare a atacurilor recente, partidele guvernamentale, cât și cele de opoziție din Germania au declarat că s-au confruntat cu un val de agresiuni fizice și verbale, în ultimele luni, și au cerut mai multă protecție pentru politicieni. 

Sursă: Euronews 

Foto: Jorisvo | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday