Moderna a transmis pentru Financial Times: Suntem bucuroși să anunțăm că Oficiul European de Brevete (OEB) a decis să mențină valabilitatea brevetului EP949, unul dintre brevetele-cheie revendicate în prezent împotriva Pfizer și BioNTech, în diferite instanțe naționale europene”. Hotărârea poate reprezenta un avantaj în instanță pentru companie, care a dat în judecată Pfizer-BioNTech și cere despăgubiri.

Alianța celor două are la dispoziție două luni să facă apel, lucru pe care Pfizer a declarat că îl ia în calcul. BioNTech a transmis că decizia oficiului ”nu schimbă poziția noastră de neclintit și fără echivoc conform căreia acest brevet nu este valabil. Vom continua să ne apărăm viguros inovațiile împotriva tuturor acuzațiilor de încălcare a brevetelor, inclusiv în acest caz”.

Moderna acuză Pfizer și BioNTech că au încălcat două dintre brevetele sale-cheie privind tehnologia pe bază de ARN-mesager, înregistrate în 2011 și 2016, când au dezvoltat și pus în vânzare vaccinul lor anti-Covid, Comirnaty. Celelalte două companii susțin că brevetele nu sunt valabile. Pfizer a transmis că va continua să producă și să distribuie serul, în vreme ce Moderna anunța, mai demult, că nu urmărește scoaterea acestuia de pe piață.

Brevetul 949 se referă la modul în care ARNm este modificat în organism pentru a scădea răspunsul imunitar atunci când este introdus sub formă de vaccin. Deși este esențial pentru tratamentul Covid-19 al Moderna, caracteristica ar putea fi aplicată și la viitoarele tratamente bazate pe ARNm. 

Moderna a pierdut, anul trecut, o contestație privind valabilitatea la OEB în legătură cu un brevet alternativ, 565, care vizează în mod specific prevenirea coronavirusului și a altor boli respiratorii. Moderna contestă decizia respectivă.

Companiile așteaptă un verdict în procesul de la Londra, care va evalua, de asemenea, impactul juridic al promisiunii făcute de Moderna de a nu-și aplica drepturile de proprietate intelectuală pe timpul pandemiei. Moderna, Pfizer și BioNTech – principalii producători de vaccinuri Covid-19 – au generat venituri de 73,2 miliarde de dolari numai în 2022. Numai că veniturile acestora au fost afectate, pe măsură ce perioada critică a pandemiei a fost depășită, iar cererea de seruri a scăzut. 

Sursă: Financial Times

Foto: Piero Cruciatti | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday