Odată cu tranziția spre vehiculele electrice și cu ținta de vânzări stabilită de guvern, dealerii s-ar putea confrunta cu probleme privind vânzările de mașini pe benzină, în urma măsurilor drastice impuse de Rishi Sunak, a avertizat Vertu Motors, care este unul dintre cele mai mari lanțuri de dealeri auto din Marea Britanie.

Vertu Motors a transmis că vânzările de mașini electrice au stagnat în UK, crescând riscul ca producătorii să nu atingă obiectivele de vânzări impuse prin lege conform cărora, în acest an, 22% din vânzări trebuie să fie reprezentate de EV, procent care crește anual până va ajunge la 80% în 2030.

De aceea, mulți dintre dealerii auto ar putea, pur și simplu, să nu mai poată să vândă mașini pe benzină și diesel, deși există cerere, pentru a crește în mod artificial gradul de conformitate, și pentru a evita astfel amenzi de 15 mii de lire sterline pentru fiecare mașină care folosește carburanți.

Problema pe care o avem este că cererea de vehicule electrice cu baterii pentru companii este foarte mare datorită stimulentelor fiscale, însă cererea din rândul consumatorilor privați este slabă, a declarat directorul executiv al Vertu Motors. De aceea, explică directorul, dacă numărul de vehicule electrice cu baterii nu poate atinge ținta impusă de guvernul britanic, este logic să se reducă oferta pentru benzină și motorină. Dacă se blochează aprovizionarea cu benzină și motorină, atunci în mod cert prețurile vor crește și pentru mașini, a adăugat acesta. Directorul nu exclude situația în care reprezentanțele nu vor mai putea să furnizeze mașini cu motoare cu combustie internă, din aceste motive.

În ultimele săptămâni, alți lideri din industria auto, inclusiv directorii executivi ai Ford și Stellantis, au criticat guvernul britanic, pe motiv că țintele de EV impuse sunt prea ambițioase și nu se aliniază cu cererea actuală a consumatorilor. Atât Ford, cât și Stellantis au avertizat că ar putea restricționa vânzările de mașini în Regatul Unit.

Guvernul britanic a insistat anterior asupra faptului că obiectivele de vânzare a mașinilor electrice vor proteja locurile de muncă din industrie și că suntspecial concepute pentru a sprijini producătorii auto existenți prin oferirea de flexibilitate, astfel încât aceștia să se poată conforma obiectivelor, în timp.

În aprilie, Societatea Producătorilor și Comercianților de Automobile a estimat că vehiculele electrice reprezentau 16,9% din piață. Pentru 2024, grupul prognozează că vehiculele electrice vor avea o cotă totală de 19,8%.

Sursă: The Telegraph

Foto: Algre1 | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday