Președintele chinez Xi Jinping, în vârstă de 70 de ani, și omologul său rus Vladimir Putin, de 71 de ani, au semnat o declarație comună ce promite o “nouă eră” a parteneriatului dintre țările lor. În privința Ucrainei, se arată că Rusia “evaluează pozitiv poziția obiectivă și imparțială a Chinei”, în timp ce Moscova reafirmă că sprijină politica unei singure Chine și se opune independenței Taiwanului în orice fel.

În declarație, SUA sunt prezentate ca “hegemon agresiv al Războiului Rece care semăna haos în întreaga lume”, iar cele două țări s-au arătat preocupate că americanii au amplasat sisteme de apărare antirachetă “în diverse regiuni ale lumii și chiar în spațiu”, după cum se arată în text. Documentul detaliază că “Statele Unite încă gândesc în termenii Războiului Rece și se ghidează după logica confruntării între blocuri, punând securitatea unor «grupuri înguste» mai presus de securitatea și stabilitatea regională, ceea ce creează o amenințare la adresa securității tuturor țărilor din regiune. SUA trebuie să renunțe la acest comportament”.

Alte nemulțumiri includ descurajarea nucleară americană, care este extinsă către aliați precum Australia, în cadrul programului Aukus, și planurile de amplasare a rachetelor cu rază intermediară și scurtă de acțiune în regiunile Asia-Pacific și Europa. În schimb, SUA consideră China ca fiind cel mai mare rival al lor și Rusia ca fiind cea mai mare amenințare. Joe Biden chiar a declarata, anterior, că secolul XXI va fi definit de o competiție existențială între democrații și autocrații și s-a referit Xi ca la un ”dictator”, iar la Putin l-a făcut ”ucigaș”.

Alte prevederi includ intensificarea cooperării în domeniul inteligenței artificiale, comunicațiilor, securității rețelelor, cercetării, dezvoltării de avioane civile, construcției de nave, de mașini, de mașinării și cooperarea în domeniul resurselor energetice. De altfel, cele două state au decis să aprofundeze parteneriatul în domeniul energiei nucleare pașnice, inclusiv fuziunea termonucleară, reactoarele cu neutroni rapizi și ciclul închis al combustibilului nuclear.

“Relația China-Rusia de astăzi a fost câștigată cu greu, iar cele două părți trebuie să o prețuiască și să o cultive. China este dispusă să realizeze împreună dezvoltarea relațiilor țărilor noastre, pentru a susține echitatea și dreptatea în lume”, i-a spus Xi lui Putin, potrivit Reuters.

China și Rusia au declarat un parteneriat ”fără limite” încă din februarie 2022, când Putin a vizitat Beijingul cu doar câteva zile înainte de a decide invadarea Ucrainei, deeclanșând cel mai sângeros război din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Prin alegerea Chinei pentru prima sa călătorie externă de la începere celui de-al cincilea mandat de președinte, Putin a trimis lumii un mesaj despre prioritățile și influența legăturilor sale personale cu Xi.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday