Donald Trump și echipa sa pregătesc o strategie pentru cazul în care republicanul va pierde alegerile de la toamnă, în care vor încerca să pună la îndoială legitimitatea scrutinului. În recentele sale interviuri, Trump a prezentat Partidul Democrat ca fiind unul “de trișori”, a spus despre buletinele de vot prin corespondență că sunt “corupte” și și-a îndemnat susținătorii să iasă în număr cât mai mare la vot, pentru ca numărul voturilor sale să fie “prea mare pentru a fi fraudate”, arată Reuters într-o analiză. 

Sondajele de opinie indică o cursă foarte strânsă între cei doi candidați, însă unele îl dau pe Trump ca fiind în avantaj în șapte state care ar urma să influențeze rezultatul final, conform analiștilor politici. Majoritatea alegătorilor republicani sunt de părere că un al doilea mandat la Casa Albă i-a fost furat lui Donald Trump în urmă cu patru ani, din cauza unei fraude electorale sistemice, conform unui interviu desfășurat de Reuters/Ipsos.

Trump susține un nou proiect de lege al Partidului Republican care vrea să le interzică celor fără cetățenie americană să voteze la alegerile de la nivel federal, de exemplu cele președinte. Candidatul încearcă, astfel, să facă o punte de legătură între problema imigrației și frauda electorală, două dintre temele sale de campanie. Inițiativa legislativă nu are șanse reale să treacă de Senatu dominat de democrați, de aceea este văzută ca o tentativă de a ajuta campania lui Trump, explică Reuters.

Tacticile sunt o versiune mai intensificată a strategiei folosite în timpul alegerilor din 2020, când afirmațiile privind fraudarea alegerilor i-au determinat pe susținătorii săi să iasă în stradă și, în cele din urmă, să ia cu asalt Capitoliul, în ziua în care era certificată victoria lui Joe Biden, scrie agenția de presă. În loc să se lase intimidat de procesele penale deschise după incidentele din 6 ianuarie 2021, Trump repetă neadevăruri cu care rezonează electoratul său, potrivit sondajelor de opinie.

În același timp, el și echipa sa pregătesc tactici juridice pentru a contesta, similar, veridicitatea voturilor de la toamnă. Criticii săi se tem că Trump pregătește terenul pentru încă o perioadă turbulentă, după alegeri. Reuters amintește că Trump a refuzat, în aprilie, să excludă posibilitatea unor incidente violente după scrutinul din noiembrie, declarând într-un interviu pentru revista Times că totul depinde de rezultat: “Dacă nu vom câștiga, știți, depinde”.

Comitetul Național Republican, condus de nora lui Trump și de un aliat apropiat, se ocupă cu monitorizarea voturilor și a contestațiilor și urmează să recruteze o sută de mii de voluntari și avocați în cadrul “celui mai amplu și monumental program de integritate electorală din istoria națiunii”. Prin această mișcare, Trump și apropiații săi intenționează să se asigure că “este ușor de votat și greu de trișat”. Democrații au spus că planul de recrutare este nerealist și reprezintă o încercare de intimidare a alegătorilor. De asemenea, Joe Biden, contracandidatul lui Donald Trump, a spus că este “periculoasă perspectiva ca Trump să nu recunoaoscă rezultatul alegerilor”.

Și Olivia Troye, fostă consilieră a vicepreședintelui Mike Pence, care a devenit una din cele mai vocale critice ale fostului președinte, a declarat că “ar fi aceeași carte de joc pe care a folosit-o înainte de alegerile din 2020. Potențialul de furie, divizare, violență politică, toate aceste baze sunt puse din nou la cale”

Un purtător de cuvânt al lui Donald Trump a respins îngrijorările prezentate de agenția de presă, dar nu a răspuns direct la întrebările formulate, limitându-se să spună că fostul președinte “a pledat întotdeauna pentru alegeri libere și corecte, în care fiecare vot legal este numărat și orice caz de fraudă este eliminat. Democrații sunt adevărata amenințare existențială la adresa democrației”

Analiza integrală pe Reuters

Foto: Gints Ivuskans/Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday