Conform a trei persoane familiarizate cu subiectul, care au vorbit pentru Reuters sub protecția anonimatului, Neuralink știa, din timpul testele pe animale care s-au întins pe ani de zile, că firele din cip s-ar putea retrage de pe suprafața creierului, îndepărtând odată cu ele electrozii sensibili care decodifică semnalele cerebrale. Compania a considerat totuși că riscul nu este suficient de mare pentru a reproiecta cipul. 

Administrația americană pentru Medicamente (FDA) era la curent cu potențiala problemă, întrucât Neuralink i-a prezentat rezultatele studiilor pe animale în cadrul solicitării de autorizare a testelor pe oameni, au subliniat două dintre sursele agenției de presă. FDA a refuzat să comenteze dezvăluirile, însă a transmis că va continua să monitorizeze pacienții care au primit implantul.

Săptămâna trecută, compania a anunțat public faptul că a firele implantului la primul pacient uman s-au desprins, însă a asigurat că viața acestuia nu a fost pusă în pericol, iar funcționalitatea dispozitivului a fost restabilită prin modificarea algoritmului.

Una dintre persoanele consultate de Reuters a subliniat că, în cazul în care Neuralink ar continua testele fără să facă o reproiectare, s-ar putea confrunta cu provocări mai serioase, iar modificarea algoritmului nu ar mai fi o soluție. În același timp, reproiectarea firelor ar putea duce la deteriorarea țesutului cerebral, dacă acestea se desprind sau dacă întreg dispozitivul trebuie îndepărtat.

În 2022, FDA a respins inițial cererea Neuralink de a începe testele pe oameni și a ridicat probleme de siguranță în legătură cu firele. Compania a descoperit că, în timpul testelor pe animale, unii dintre porcii cărora le-a fost implantat dispozitivul au dezvoltat granulom, un tip de inflamație la nivelul creierului. În cel puțin un caz, un porc a dezvoltat un caz sever al acestei afecțiuni și a murit. Acest lucru a dus la o investigație, în urma căreia Neuralink nu a putut determina cauzele, dar a concluzionat că dispozitivul și firele atașate nu erau de vină.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday