UPDATE 4. Potrivit unei declarații făcute de ministrul slovac de Interne, atacatorul nu a avut complici, ci “este un lup singuratic”. Oficialul susține că bărbatul a participat anterior la mai multe proteste antiguvernamentale și s-a declarat nemulțumit că un apropiat al lui Fico a câștigat alegerile prezidențiale recent. Atacatorul l-a împușcat pe premier de cinci ori, iar gloanțele au ajuns în stomac și în braț, dar a declarat în cadrul audierilor că nu a intenționat să-l ucidă pe prim-ministru, transmite Politico.

În prezent, Robert Fico se află la spital, fiind “în stare gravă, dar stabilă”. Atacatorul, în vârstă de 71 de ani, a fost pus sub acuzare pentru tentativă de omor cu premeditare și riscă închisoare pe viață.

UPDATE 3. Vicepremierul Tomas Taraba a declarat, miercuri seara târziu, în direct la BBC, că operația prim-ministrului Robert Fico a decurs bine, iar acum acesta nu mai este într-o stare care să-i pună viața în pericol: “Din câte știu eu, operația a decurs bine și cred că, în final, va supraviețui”, a spus domnul Taraba.

Atacatorul a fost identificat de presa slovacă ca fiind un fost agent de pază de la un centru comercial, pensionat (în vârstă de 71 de ani), autor a trei volume de poezii și membru al Societății Scriitorilor Slovaci. Serviciul de știri Aktuality.sk l-a citat pe fiul său care a confirmat că tatăl său deține în mod legal o armă.

Între timp, televiziunile slovace au publicat imagini care au surprins foarte clar desfășurarea incidentului.

Știrea în forma inițială:

Premierul Robert Fico a fost împușcat, în această după-amiază, în timpul unei apariții publice. Atacatorul a fost prins de gărzile sale de corp.

Update 2: Ministrul Apărării și ministrul de Interne din Slovacia au susținut o conferință de presă în fața spitalului în care premierul Robert Fico este operat. Conform celor doi oficiali, prim-ministrul este în operație de 3 ore și jumătate, iar starea sa este severă și operația complexă.

Ministrul de Interne a subliniat că atacul de astăzi are clar o motivație politică și a fost îndreptat fără îndoială împotriva premierului, venind la scurt timp după alegerile prezidențiale. Acesta a anunțat că mâine a fost convocat Consiliul de Apărare a țării, iar măsurile de protecție pentru demnitari au fost întărite.

Update 1: Într-un mesaj postat pe pagina oficială a lui Robert Fico, reprezentanții săi precizează că starea acestuia este gravă, iar “viața îi este pusă în pericol”, motiv pentru care s-a decis să nu mai fie dus cu elicopterul la Bratislava, ci la un oraș apropiat – Banská Bystrica, deoarece călătoria până în capitală ar fi durat prea mult, iar Fico avea nevoie să fie operat de urgență. “Următoarele ore sunt decisive”, mai transmite echipa lui Robert Fico.

Știrea inițială: Presa din Slovacia (țară din NATO și din UE) relatează că au fost auzite mai multe focuri de armă în fața clădirii unde a avut loc o ședință de guvern – o casă de cultură din orașul Handlova. Jurnaliștii de la fața locului explică faptul că, în momentul în care a fost împușcat, Robert Fico se îndrepta spre o mulțime în care se aflau mai mulți susținători ai săi.

Prim-ministrul slovac a fost urcat rapid într-o mașină a agenților de securitate și a fost dus la spital. Atacatorul a fost reținut.

Atacul a fost confirmat și de președintele în exercițiu al Slovaciei: “Suntem șocați de atacul brutal și nesăbuit de astăzi asupra prim-ministrului Slovaciei, Robert Fico, pe care îl condamn în termenii cei mai fermi. Îi doresc multă putere în acest moment critic și o recuperare rapidă. Gândurile mele se îndreaptă, de asemenea, către familia și apropiații săi”.

Robert Fico a absolvit Facultatea de Drept în 1986 și s-a înscris în partidul comunist de la acea vreme. După căderea regimului, în 1989, a lucrat ca avocat, a fost parlamentar și a ajuns reprezentantul Slovaciei la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. În mandatele de prim-ministru, a demarat reforme în domeniul legislației penale și a libertății mass-media, care i-au determinat pe membrii comunității internaționale să ridice semne de întrebare cu privire la respectarea statului de drept în Slovacia.

Fico este un politician pro-rus, care în ultimii ani, a adoptat poziții mai dure față de Occident, a promis în repetate rânduri că va opri sprijinul militar pentru Kiev, a criticat sancțiunile impuse Rusiei și a amenințat că se va opune prin veto oricărei viitoare invitații NATO pentru Ucraina. Anterior, a fost prim-ministru de două ori (2006 – 2010 și 2012 – 2018), dar a fost forțat să demisioneze în urma asasinării jurnalistului de investigație Jan Kuciak în 2018.

Analiștii de relații internaționale îl compară pe acesta cu Viktor Orban, premierul Ungariei, o figură politică apropiată de Rusia. Chiar Fico a declarat, anul trecut pentru Reuters, că Orban “nu se teme să apere în mod deschis interesele țării sale și ale poporului său, care sunt puse pe primul loc. Acesta ar trebui să fie rolul unui politician”.

Surse alternative: BBC, AP

Foto: TA3

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday