Între companiile implicate în procese se numără ExxonMobil, Occidental Petroleum și Diamondback Energy, existând cel puțin 10 acțiuni colective împotriva lor, în care sunt acuzate că au colaborat pentru a coordona și a limita producția de petrol de șist, ceea ce a avut ca efect creșterea prețurilor benzinei în SUA. Potrivit Financial Times, acțiunile în justiție pornesc de la o constatare a Comisiei Federale pentru Comerț (FTC), o agenție guvernamentală, care a arătat că Scott Sheffield, fostul șef al Pioneer Natural Resources, a încercat să coordoneze nivelurile producției de petrol cu țările OPEC și cu alți producători americani “pentru a umfla profiturile Pioneer în detrimentul familiilor și firmelor din SUA”. 

Pioneer, care este deținută de Exxon, a declarat că constatarea FTC “reflectă o neînțelegere fundamentală a piețelor petroliere americane și mondiale” și “interpretează greșit natura și intenția acțiunilor domnului Sheffield”. Spre deosebire de companiile petroliere americane, țările OPEC și-au redus în mod declarat producția pentru a menține petrolul la un preț cât mai mare și au făcut acest lucru în coordonare cu Rusia. 

Sursa: Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday