Anunțul despre vizita lui Antony Blinken la Kiev a fost făcut de Deparatmentul de Stat, fiind prima călătorie în Ucraina a unui oficial american de la aprobarea ajutorului militar de 61 de miliarde de dolari.

Conform unui oficial american citat de CNN, Blinken se va întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și va susține un discurs în care va sublinia sprijinul continuu al SUA pentru Ucraina, inclusiv din punct de vedere militar, economic și energetic. De asemenea, mai precizează acesta, “misiunea secretarului de stat este de a vorbi despre modul în care asistența militară suplimentară va fi folosită în așa fel încât să contribuie la consolidarea apărării lor, încât să le permită să preia din ce în ce mai mult inițiativa pe câmpul de luptă”. Conform Sky News, acesta face referire la o eficientizare a sistemelor de apărare aeriană și a celor de rachete ATACMS, ajunse recent pe front. 

Prezența secretarului de Stat al SUA în Ucraina are și rolul de a transmite un mesaj puternic de susținere în contextul dificil de pe câmpul de luptă, Rusia reușind mai multe progrese în ultima perioadă, odată cu începerea ofensivei din Harkov. Americanii au recunoscut că pierderile pe care ucrainenii le-au înregistrat pe front au fost cauzate de întârzierea aprobării pachetului de ajutor, care s-a confruntat cu o serie de piedici în Congres. Vizita de acum este a lui Antony Blinken este a patra de când Rusia a invadat Ucraina în 2022.

Surse: Sky News, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday