Serviciul de Securitate al Ucrainei a transmis azi că a reținut mai multe persoane afiliate Moscovei care plănuiau ca pe 9 mai (data când Rusia sărbătorește ziua victoriei împotriva naziștilor) să desfășoare o serie de atacuri teroriste la Kiev.

Astfel, au plasat dispozitive explozive în cutii de ceai în magazine cu materiale de construcții. SBU a precizat că pachetele conțineau substanțe care ar fi trebuit să provoace incendii de amploare și au fost plasate printre materiale inflamabile, pentru a maximiza numărul de victime.

Un alt atac terorist ar fi trebuit să aibă loc lângă o cafenea populară din Kiev. Agenții ruși plănuiau să planteze dispozitive explozive într-o mașină parcată în apropiere.

Coordonatorul atacurilor a fost Iuri Sizov, care a plănuit anterior și acțiuni de sabotaj pe teritoriul Ucrainei. A intrat în vizorul SBU în februarie, când a organizat un atac în regiunea Liov. Și acest atac a fost dejucat.

Între timp, serviciile ucrainene de informații au reușit să urmărească întregul lanț al rețelei, inclusiv detalii despre contrabandiștii care au livrat explozibilii de pe teritoriul Rusiei.

Mai multe persoane au fost prinse în flagrant în timp ce instalau dispozitive explozive printre rafturile cu materiale de construcții ale magazinelor. Persoanele reținute riscă închisoare pe viață.

Sursă: Serviciul de Securitate al Ucrainei, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday