Primul test pe subiect uman al Neuralink a întâmpinat o problemă neașteptată, după ce dispozitivul a început să se desprindă de creierul pacientului Noland Arbaugh, la sfârșitul lunii februarie, a dezvăluit compania într-o postare pe blogul său.
Implanturile Neuralink funcționează prin încorporarea unui mic recipient care găzduiește un cip de procesare și o baterie în creierul unui subiect, împreună cu 64 de fire fine care se conectează cu țesutul cerebral și interacționează cu semnalele neuronale. Arbaugh, care este tetraplegic din 2016 în urma unui accident suferit în timp ce făcea scufundări, poate controla cu ajutorul implantului, în prezent, dispozitivele unui computer, precum tastatura sau un cursor de mouse.
La aproximativ o lună de la operație, funcționalitatea dispozitivului a început să scadă deoarece unele dintre fire care conectează computerul în miniatură la creier au început să se retragă, “ducând la o scădere netă a numărului de electrozi eficienți“. Capacitățile scăzute nu păreau să-l pună în pericol pe Arbaugh, care încă putea să folosească implantul pentru a juca șah pe un computer, folosindu-și gândurile. Neuralink nu a dezvăluit motivul defecțiunii, dar a transmis că inginerii săi au restabilit funcționalitatea cipului.
Compania deținută de Elon Musk a promovat la scară largă succesul primului său implant, poziționându-se ca lider mondial în tehnologia implanturilor cerebrale. Deși dispozitivul se află încă în fazele sale incipiente, dezvăluirea companiei ridică semne de întrebare asupra părților netestate încă ale procedurii experimentale.
Arbaugh a lăudat implantul în timpul unei demonstrații din martie și a declarat că “i-a schimbat deja viața”, afirmând totodată că nu a fost perfect și că “s-a confruntat cu unele probleme”.
Înainte ca Neuralink să efectueze primul implant uman, a experimentat pe larg ani de zile pe animale, inclusiv oi, porci și maimuțe. Autoritățile de reglementare au lansat mai multe investigații asupra practicilor companiei la acele laboratoare de testare pe animale, la începutul acestui an, din cauza unor probleme de control al calității și de evidență la o unitate de cercetare din California.
Surse alternative: CNN, The Guardian
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.