Conform unor documente analizate de o comisie din cadrul Congresului american, marile companii petroliere au făcut lobby împotriva legilor și reglementărilor climatice pe care public au declarat că le susțin. Investigația a fost lansată în 2021, de către Comisia pentru supraveghere și responsabilitate din Camera Reprezentanților, care s-a desființat când republicanii au preluat majoritatea, în 2022.

De zeci de ani, industria combustibililor fosili a fost conștientă de daunele economice și climatice pe care le cauzează produsele sale, dar a înșelat publicul american și a continuat să colecteze mai mult de 600 de miliarde de dolari anual din subvenții, în timp ce a obținut profituri record”, a spus democratul Sheldon Whitehouse, care prezidează comitetul, înaintea unor audieri în Congres.

Documentele analizate provin de la mari companii petroliere precum Exxon, Shell, BP și Chevron, și de la organizațiile de lobby – Institutul American de Petrol (API) și Camera de Comerț din SUA. Acestea datează din 30 noiembrie 2015, cu doar câteva săptămâni înainte de semnarea Acordului de la Paris privind clima.

În 2015, Inside Climate News și Los Angeles Times au descoperit că Exxon a fost conștientă de zeci de ani de pericolele crizei climatice, dar a ascuns acest lucru publicului. La vremea respectivă, Exxon a respins în mod public concluziile jurnaliştilor, pe care le-a numit “incorecte şi în mod deliberat înşelătoare“. În 2021, când a fost audiat de comisie, directorul executiv al Exxon a declarat că “nu este de acord că a existat o inconsecvență” între ceea ce a transmis Exxon publicului și ceea ce oamenii de știință din cadrul companiei au avertizat în privat.

Totuși, în comunicațiile interne, Exxon a confirmat informațiile dezvăluite de presă. Într-un e-mail din decembrie 2015, despre un potențial răspuns la investigațiile jurnalistice, un consilier de comunicare al Exxon a recunoscut că compania nu a “contestat mare lucru din ceea ce raportează aceste povești”. În anul următor, Exxon a confirmat din nou concluziile reporterilor. “Este adevărat că Inside Climate News ne-a acuzat inițial că lucrăm împotriva științei, dar în cele din urmă și-au modificat acuzația în a lucra împotriva politicilor menite să oprească schimbările climatice. Sunt în regulă în orice caz, deoarece ambele au fost adevărate la un moment dat”, a scris un purtător de cuvânt al Exxon în 2016, într-un e-mail adresat consilierului de comunicare.

Sursă: The Guardian

Foto: Richard Van Der Spuy | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday