Cu cât sunt mai tinere celulele de la nivelul nasului, cu atât sunt mai eficiente împotriva bolii, ceea ce explică rata mult mai mică de îmbolnăvire cu forme severe de coronavirus la copii față de adulți. Studiul a fost realizat de UCL și de Institutul Wellcome Sanger și publicat în revista științifică Nature Microbiology. Acesta arată că celulele epiteliale nazale reacționează diferit la coronavirus, în funcție de vârsta celor infectați.
Descoperirea ar putea explica de ce adulții în vârstă sunt cei mai afectați de Covid, iar copiii contactează rareori forme severe. Ca urmare a observațiilor făcute în cadrul studiului, cercetătorii britanici au sugerat că tratamentele antivirale ar trebui să fie adaptate în funcție de grupa de vârstă a pacienților.
Cercetătorii au observat că nasul este locul pe unde virusul Covid-19 pătrunde în organism. Pentru realizarea studiului, au prelevat celule nazale de la trei grupe de vârstă diferite – sub 12 ani, între 30 și 50 de ani, și peste 70 de ani, pe care le-au infectat cu Covid, urmărind evoluția fiecăreia. Oamenii de știință au constatat că celulele adulților conțin de o sută de ori mai mulți agenți patogeni, în primele câteva zile după infecție, în timp ce probele recoltate de la copii s-au apărat rapid împotriva virusului și au redus încărcătura virală.
Efectul protector a fost mai puțin evident la adulții de vârstă mijlocie, iar în cazul grupei de vârstă de peste 70 de ani, virusul s-a împrăștiat mai rapid și a provocat mai multe daune. Oamenii de știință motivează că vârsta afectează echilibrul celulelor din nas și îngreunează procesul de reparare al acestora. Situația s-ar putea datora faptului că adulții au avut o expunere mai mare la diverși viruși de-a lungul timpului și mai multe infectări față de copii.
Cercetătorii subliniază că celulele nazale au fost prelevate în februarie 2020, în timpul primului val al pandemiei, deci modul în care reacționează organismul la actuala tulpină a virusului, Omicron, rămâne neclar. Echipa de cercetare și-a propus ca pe viitor să analizeze modul în care organismul (și nasul) răspund la alți viruși, cum ar fi gripa și virusul sincițial respirator (VRS).
Sursă alternativă: BBC
Foto: Millafedotova | Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.