Conform cercetătorilor, gazele intestinale ale vacilor conțin particule de metan, un gaz cu efect de seră, motiv pentru care compania Marks & Spencer a anunțat un program în valoare de un milion de lire sterline (aproape 1,2 milioane de euro), cu scopul de a reduce cu aproximativ 11 mii de tone emisiile de gaze cu efect de seră, de la vacile din lanțul său de aprovizionare. Potrivit reprezentanților lanțului de magazine, prin schimbarea alimentației animalelor, amprenta de carbon pentru obținerea unui litru de lapte proaspăt poate scădea cu 8% în comparație cu nivelul din prezent.
Metanul este unul dintre gazele cele mai puternice care provoacă efectul de seră. Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, sectorul agriculturii și creșterii animalelor este responsabil de 40% din volumul de emisii de metan la nivel mondial.
Guvernul britanic și-a propus să reducă emisiile de metan cu cel puțin 30% până în 2030, ca parte a planului național “Net Zero”, și intenționează să oblige fermierii din întreaga țară să dea vacilor furaje care să reducă cantitatea de metan pe care acestea o emit.
În SUA, Nestlé a început să experimenteze administrarea de inhibitori de metan la vaci. În acest sens, folosește alge marine, uleiuri esențiale și probiotice, care sunt adăugate în hrana animalelor pentru a reduce cantitatea de metan produsă în timpul digestiei.
Sursă: The Telegraph
Sursa Foto: Grigorenko / Dreamstime
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.