Inginerul Boeing Sam Salehpour, care lucrează la uzina Boeing din Everett, Washington, a spus că s-a confruntat cu represalii din partea companiei, cum ar fi amenințări și excluderea de la întâlniri, după ce a identificat probleme de inginerie care au afectat integritatea structurală a avioanelor 777 și 787 Dreamliner. 

Anterior, în 2022, Administrația Federală a Aviației (FAA) a investigat problemele legate de calitate și defectele de fabricație ale aeronavelor 787, dar livrările au fost reluate după finalizarea anchetei. Salehpour afirmă că Boeing nu a rezolvat de fapt problemele și chiar a accelerat procesul de asamblare a avioanelor 787, pentru a nu bloca procesul de livrare, dar în tot acest timp, articulații importante ale peste o mie de aeronave “sunt supuse unui stres excesiv”.

El le-a spus jurnaliștilor americani că a observat probleme legate de alinierea greșită în producția avionului cu corp larg 777, care au fost remediate prin folosirea forței: Am văzut literalmente oameni sărind pe bucățile de avion pentru a le face să se alinieze. Inginerul mai afirmă că, pe măsură ce avioanele vor îmbătrâni, “riscurile ar putea deveni catastrofale”.

Într-o declarație, Boeing a spus că are deplină încredere în 787 Dreamliner, adăugând că afirmațiile sunt inexacte și nu reprezintă munca cuprinzătoare pe care a făcut-o Boeing pentru a asigura calitatea și siguranța pe termen lung a aeronavei”.

Un purtător al Administrației Federală a Aviației (FAA) a transmis că investigația a fost deschisă în urma sesizării lui Salehpour. Producătorul de avioane se confruntă cu o serie incidente care i-au afectat grav reputația, începând cu ușa avionului Boeing 737 Max desprinsă în timpul zborului pe 5 ianuarie. De atunci, Boeing a suferit o schimbare de management, autoritățile de reglementare din SUA i-au restricționat producția, iar livrările au scăzut la jumătate în martie. Acțiunile Boeing au scăzut cu aproape 2%, la 178 de dolari, marți, după ce FAA a confirmat ancheta.

Surse: Reuters, NY Times

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday