Septicemia este o afecțiune gravă în care sistemul imunitar nu reușește să răspundă în mod eficient unei infecții din corp. Septicemia poate evolua în șoc septic (sau sepsis), care poate afecta plămânii, rinichii, ficatul și alte organe, scrie The Guardian. La nivel mondial, se înregistrează anual 11  milioane de decese legate de septicemie. 

Într-o nouă abordare pentru depistarea afecțiunii, o echipă de cercetători de la Universitatea Lund din Suedia a studiat 1.364 de mostre de plasmă din sânge, de la pacienți adulți cu suspiciune de septicemie, prelevate între septembrie 2016 și martie 2023. Din cei 1.073 de pacienți cu diferite infecții, 913 au fost diagnosticați cu septicemie.

Mai departe, cercetătorii au analizat proteinele asociate cu răspunsul imunitar al organismului la septicemie, pentru a detecta dacă există un model. Astfel, au creat “semnături moleculare” folosite pentru antrenarea unui model AI, care a indicat pacienții susceptibili să intre în șoc septic. Cele 913 persoane au fost încadrate în trei clase de risc – scăzut, mediu și ridicat. 

Totodată, echipa a identificat panouri de proteine care au prezis disfuncții la șase organe, inclusiv inima, ficatul și rinichii. Ulterior, pacienții au fost, din nou, încadrați în cinci categorii de risc, pe baza probabilității ca aceștia să aibă disfuncții ale organelor și infecții. 

Dr. Lisa Mellhammar, de la Universitatea Lund din Suedia, a declarat: Este important ca pacienții care sunt suspectați de septicemie să fie identificați înainte de funcționarea defectuoasă a organelor. Având în vedere provocările asociate cu diagnosticarea la timp și faptul că Septicemia ucide milioane de oameni în întreaga lume, în fiecare an, există o cerere urgentă pentru o abordare alternativă”. Descoperirile vor fi prezentate, în aprilie, la Congresul european de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase de la Barcelona.

Sursă: The Guardian 

*foto cu caracter ilustrativ, sursa: Chirawan Somsanuk | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday