Yolanda Diaz, ministrul spaniol al Muncii, a declarat că spaniolii trăiesc un stil de viață “nebun. Nicio țară respectabilă nu-și ține restaurantele deschise până la ora unu dimineața. Este o nebunie să continuăm să ne prefacem și să prelungim programele de lucru până nu mai știm ce oră este”.
Afirmațiile sale, făcute într-o reuniune a unui grup parlamentar, au atins “un punct sensibil”, arată CNN într-o analiză. Țara din Peninsula Iberică este renumită pentru zilele “lungi”, cu prânzul care este luat, în fapt, după ora 14. Majoritatea spaniolilor ies de la serviciu la ora 19 și iau cina în jurul orei 20:30. Spre bucuria turistilor, restaurantele se închid la multe ore după miezul nopții, iar angajații sunt trimiși acasă în zorii dimineții.
Acest stil de viață l-a făcut pe primarul Madridului, Isabel Ayuso, să remarce, într-o postare pe platforma X, că “noi suntem diferiți” și că “socialiștii vor să stăm toți plictisiți în casă, să fim puritani”. Edilul a făcut aluzie la faptul că ministrul Diaz este membru al Partidului Comunist Spaniol.
În ciuda acestui stil, spaniolii lucrează, în medie, 37,8 ore pe săptămână, ceva mai mult decât este media europeană, și dorm circa șapte ore pe noapte, mai puțin decât europenii din țările nordice, de exemplu. Comparațiile au fost făcute pe baza statisticilor Comisiei Europene și Public Health Map.
Totuși, Marta Junqué, cercetător la Tome Use Institute din Barcelona, pune schimbarea modului de viață și a intervalului de lucru pe seama regimului dictatorului Francisco Franco, care a condus Spania din 1936 până în 1975. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Franco a decis schimbarea fusului orar, pentru a-l sincroniza cu cel folosit de Germania, țară aliată. De atunci, nu s-a mai revenit la vechiul fus orar, care coincidea cu cel al Marii Britanii.
Tot în timpul lui Franco, conceptul de “siesta” (derivat din latinescul “sexta”, adică “a șasea oră după răsărit”) a devenit mai popular, din cauza faptului că oamenii aveau mai multe locuri de muncă, economia fiind falimentară. Junqué a explicat că “oamenii se trezeau în zori, munceau șase-opt ore, apoi luau o pauză de două-trei ore pentru a se odihni (siesta), a mânca și a face naveta la un alt loc de muncă. Apoi mai lucrau câteva ore, până seara”.
În limba spaniolă, scrie CNN, “siesta” înseamnă “somn”, iar, potrivit unui sondaj din 2016, mai puțin de 20% din spanioli dorm, de obicei, în această perioadă. Peste 50% dintre respondenți au declarat că nu dorm niciodată în timpul zilei.
Cu toate acestea, “siesta”, împreună cu schimbarea fusului orar în perioada lui Franco, au setat “ceasul” economiei spaniole mult după miezul nopții. Aceste aspecte ar putea fi și cauzele productivității scăzute a spaniolilor, în comparație cu alte popoare europene: “Cu cât stai mai mult la serviciu, cu atât ești mai puțin productiv. Acest model al Spaniei, care combină programul prelungit de muncă, <<cultura>> noastră de a fi văzuți la birou și lipsa opțiunii de a-ți alege programul duc la o productivitate scăzută”, a încheiat Junqué.
Spania se luptă, de ani de zile, să rezolve această problemă. În 2016, de exemplu, premierul conservator Mariano Rajoy a încercat, fără succes, să treacă Spania înapoi la fusul orar folosit în Perioada Interbelică. Actualul guvern, condus de socialistul Pedro Sanchez, promovează un program de muncă mai scurt și mai flexibil. De asemenea, a adoptat o creștere salarială pentru cei care lucrează între orele 22 și 6.
Foto: Photographerlondon, Kirk Fisher/Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.