Până la jumătatea secolului, în 155 din 204 țări ale planetei, ratele de fertilitate vor fi prea scăzute pentru a mai asigura procesul de înlocuire a populației, iar până în 2100, numărul țărilor cu populație în scădere va crește la 198 (97% din total), potrivit proiecțiilor făcute de o echipă de cercetători de la Universitatea din Washington, într-un studiu publicat în The Lancet.
Cercetarea a mai arătat că peste trei sferturi din nou-născuți vor veni pe lume în țări cu venituri mici și medii, până la sfârșitul acestui secol, mai mult de jumătate dintre ele fiind în Africa subsahariană. Echipa a determinat că rata fertilității la nivel global (adică numărul de nou-născuți raportat la cel al femeilor), a scăzut de la 5 în anii ‘50, la 2,2 în 2021. În anul respectiv, deja în 110 țări indicatorul se situa sub nivelul considerat necesar pentru înlocuirea populației (2,1).
Studiul a conchis că tendința va duce la divizarea lumii în regiuni “baby boom”, unde ratele de fertilitate vor fi în creștere, și regiuni “baby bust”, unde indicatorii se vor prăbuși. Proiecțiile se bazează pe anchete, recensăminte și alte surse de date privind populația, colectate între 1950 și 2021.
În Coreea de Sud sau Serbia, rata fertilității a scăzut sub 1,1 copii per femeie, o tendință considerată deosebit de îngrijorătoare, care va avea consecințe mai ales pentru piața muncii. În România, rata fertilității este de asemenea foarte scăzută, de 1,6 copii per femeie, ceea ce indică o continuare a reducerii populației în următoarele decenii. În UE, fertilitatea este chiar mai scăzută, de 1,46, iar în SUA este de 1,64.
Sursă: Reuters
*foto cu caracter ilustrativ, sursă: Blvdone | Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.