Marea Britanie, Franța și Statele Unite au furnizat Armatei Ucrainene rachete cu rază lungă de acțiune, însă Kievul este în acest moment mai interesat de rachetele Taurus, fabricate în Germania. Olaf Scholz, cancelarul german, refuză vehement această idee și argumentează că militari germani ar trebui să fie trimiși în Ucraina pentru a programa rachetele atunci când sunt lansate, astfel că țara sa ar fi atrasă în război. 

Un alt motiv de îngrijorare al Berlinului, amintește Financial Times în analiză, este faptul că Kievul ar putea folosi rachetele Taurus pentru a lovi ținte din Rusia sau Podul Kerci, care leagă Peninsula Crimeea de partea continentală a țării. Dezbaterea asupra sistemelor a dus, inevitabil, la o comparație a capacităților acestora cu cele Storm Shadow/Scalp-EG, deja livrate de Marea Britanie și Franța. 

Publicația britanică arată că cele trei sisteme sunt asemănătoare din punct de vedere al lungimii și greutății, dar Taurus se diferențiază prin sistemul inteligent de focoase Mephisto. Spre deosebire de focoasele tradiționale, care detonează după un interval de timp prestabilit, Mephisto poate mai întâi să penetreze mai multe straturi de material, iar sistemul care declanșează focosul poate fi programat ca abia apoi să explodeze, în momentul în care “simte” că este optim, astfel că daunele aduse structurilor țintite sunt mult mai grave. Prin această tehnologie, de exemplu, este foarte eficient pentru lovirea buncărelor.

În urmă cu două săptămâni, rușii au interceptat și au făcut publică pe rețelele de socializare convorbirea între mai mulți ofițeri de top din armata germană, care discutau că Podul Kerci ar putea fi o potențială țintă, în cazul în care Armata Ucraineană ar primi sistemul de rachete Taurus. Unul dintre oficiali a afirmat că, spre deosebire de o lovitură cu Storm Shadow sau Scalp-EG, Taurus ar fi capabil să penetreze structura obiectivului. 

Fabian Hoffmann, cercetător în tehnologia rachetelor la Universitatea din Oslo, a explicat că rachetele Taurus sunt propulsate de un motor care “suflă mai mult aer” și crește raza de acțiune la peste 500 km, ceea ce înseamnă un plus de 250 de kilometri față de cea a sistemelor britanice și franceze. În plus, proiectilele germane zboară și la înălțimi joase, de până la 50 de metri, ceea ce le ajută să nu fie detectate de majoritatea sistemelor radar. 

Financial Times reamintește conversația scursă pe rețelele rusești de socializare, în care ofițerii germani puteau fi auziți spunând că militarii ucraineni ar putea fi antrenați să folosească Taurus, în ciuda afirmațiilor lui Scholz, care a afirmat că pregătirea poate avea loc doar prin trimiterea trupelor germane în Ucraina. 

Rachetele sunt construite de o societate mixtă între divizia germană a MBDA, cel mai mare producător european de rachete, și compania suedeză Saab. Focosul Mephisto este fabricat în Bavaria de către TDW, o filială a MBDA. În prezent, liniile de producție sunt închise încă din 2019, subliniază Financial Times, însă există stocuri în Spania, Coreea de Sud și Germania. Analiștii militari estimează că fiecare rachetă costă aproximativ 1,5 milioane de euro.

Joachim Knopf, directorul general al programului Taurus Systems, a declarat în ianuarie că producția de rachete poate fi reluată “în scurt timp”, dacă există o comandă. Cu toate acestea, analiștii chestionați de Financial Times estimează că fabricarea ar dura aproximativ doi ani, astfel că orice astfel de rachete trimise în Ucraina ar proveni probabil din stocul Germaniei, care măsoară aproximativ 600 de astfel de proiectile, deși experții arată că doar jumătate din acestea sunt operaționale. 

Analiza completă pe Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday