Potrivit WSJ, o anchetă în desfășurare a Biroului de Investigații din Colorado (CBI) arată că Yvonne “Missy” Woods, un expert criminalist care a ajutat la rezolvarea unora dintre cele mai notorii crime din statul Colorado, a manipulat, cu bună știință, rezultatele unor teste ADN, inclusiv prin încălcarea unor reguli de laborator, lucru ce ar fi putut influența deciziile instanțelor.

Specialiștii spun că acest scandal ar putea fi unul dintre cele mai mari din istoria justiției americane.

CBI a transmis că Woods a manipulat cu intenție rezultatele în cel puțin 652 de cazuri, de care s-a ocupat între anii 2008 și 2023. Totuși, numărul total al cazurilor afectate ar putea fi semnificativ mai mare, deoarece Yvonne Woods lucrează ca expert încă din 1994, perioadă în care ar fi putut “altera” aproximativ trei mii de probe ADN, ce trebuie reanalizate. 

Raportul subliniază totuși că Woods nu a falsificat potriviri de probe ADN și nici nu a fabricat profiluri ADN, dar avocații celor care au fost condamnați pe baza expertizelor sale s-au declarat revoltați de modul în care fraudarea probelor a trecut nedetectată timp de trei decenii și își sfătuiesc acum clienții să ceară rejudecarea proceselor.

Între cazurile la care Woods a lucrat se numără și cel al Ucigașului cu ciocanul din Colorado (The Colorado Hammer Killer), un criminal în serie și pedofil condamnat în 2022 la 110 ani de închisoare care, în baza probelor ADN, a fost identificat și ca autor al unor crime din anii ’80 din statul Nevada. 

“Acțiunile noastre pentru a rectifica această încălcare fără precedent a încrederii în justiție vor fi minuțioase și transparente”, a declarat directorul CBI, pentru al cărui laborator criminalistic Yvonne Woods a lucrat timp de 29 de ani. Biroul a luat cunoștință de neregulile din activitatea sa în septembrie 2023, când a inițiat o anchetă internă. La începutul lunii octombrie, Woods a fost plasată în concediu tehnic și ulterior s-a pensionat.

Sursă: Wall Street Journal

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday