Un nou raport realizat de un grup de ONG-uri pentru mediu pune sub semnul întrebării dacă avansul rapid în domeniul dezvoltării inteligenței artificiale va avea un impact pozitiv asupra crizei climatice. Avertizează că, în realitate, tehnologia va stimula creșterea consumului de energie în centrele de date și răspândirea știrilor false și neverificate privind domeniul climatic.
Progresele înregistrate în domeniul dezvoltării AI au fost prezentate de marile companii tehnologice și de ONU ca o modalitate de a contribui la reducerea încălzirii globale, prin intermediul unor instrumente care ajută la ținerea evidenței despăduririlor, la identificarea nivelului de poluare și la monitorizarea evenimentelor meteorologice extreme. Inteligența artificială este deja utilizată pentru a prezice seceta din Africa și pentru a măsura modificările survenite în urma topirii ghețarilor.
“Se pare că auzim tot timpul că inteligența artificială poate salva planeta, dar nu ar trebui să credem o asemenea exagerare. Nu este ca și cum AI ne scapă de motoarele cu combustie internă. Oamenii vor fi indignați să vadă cât de multă energie va fi consumată de tehnologie în următori ani și cum aceasta va inunda mediul online cu informații false cu privire la schimbările climatice”, a explicat Michael Khoo, directorul programului de dezinformare climatică de la unul dintre ONG-urile implicate în redactarea raportului, Friends of the Earth.
Concret, raportul arată că inteligența artificială solicită, pe măsură ce se dezvoltă, o cantitate tot mai mare de energie electrică pentru dezvoltarea și funcționarea din domeniu. Astfel, o dublare a numărului de centre de date, necesare pentru a ține pasul cu industria, va provoca o creștere de 80% a emisiilor de gaze cu efect de seră, chiar dacă există măsuri de îmbunătățire a eficienței energetice a acestor centre.
O mare parte din creșterea cererii de energie electrică este cauzată de complexitatea sporită a operațiunilor care implică inteligența artificială. În acest sens, raportul susține că antrenarea ChatGPT poate consuma la fel de multă energie ca 120 de gospodării americane în decursul unui an. “Nu există nicio bază pentru a crede că prezența inteligenței artificiale va reduce consumul de energie, toate dovezile indicând faptul că va crește masiv consumul de energie din cauza tuturor noilor centre de date”, a mai declarat Michael Khoo.
Raportul afirmă că ar trebui să există o transparență mai bună în ceea ce privește energia folosită pentru operațiunile care implică inteligența artificială, precum și măsuri de protecție care să monitorizeze generarea de informații false privind criza climatică.
Sursă: The Guardian
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.