Cercetarea publicată în revista Nature a corelat, pentru prima dată, amenințarea din ce în ce mai mare a creșterii nivelului apelor oceanice cu măsurători de precizie ale zonelor care se scufundă, pentru a determina care sunt cele mai expuse riscului de inundații. Astfel, oamenii de știință au constatat că, până în 2050, până la 343 de mii de hectare de teren, de pe teritoriul a 32 de orașe, se vor confrunta cu această amenințare, pe fondul uraganelor, furtunilor de coastă și eroziunii terenurilor. În cel mai pesimist scenariu, una din 50 de persoane ar fi amenințate de fenomene meteorologice severe.
Printre orașele în care scufundarea agravează creșterea nivelului apelor oceanice, se numără New York, Atlantic City (din statul New Jersey), Virginia Beach (Virginia), Charleston (Carolina de Sud) și Savannah (Georgia). Mai sunt și alte așezări urbane care se confruntă cu riscul de inundații, în absența unor măsuri de protecție, au avertizat cercetătorii. Și zona Coasta Golfului se scufundă rapid, cu precădere sudul Louisianei și sud-estul Texasului, dar numărul persoanelor expuse acestui risc este mai mic decât pe coasta de est.
Studiul subliniază că pomparea excesivă a apelor subterane este unul dintre principalii factori care determină tasarea și scufundarea coastelor, deoarece scade nivelul pânzei freatice, mai repede decât se poate reface, iar terenul se scufundă. Alți factori includ extracția petrolului și gazelor naturale și compactarea solului cauzată de greutatea mare a clădirilor. Coasta Golfului este presărată cu instalații de petrol și gaze, ceea ce reprezintă una dintre principalele cauze ale tasării terenurilor din regiune.
Sursă: CNN
Foto: Stechouse | Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.