Autoritățile sanitare din Gaza susțin că 104 palestinieni au murit și 760 au fost răniți, în urma unui presupus atac al israelienilor asupra civililor care așteptau ajutoare în apropiere de orașul Gaza. Presa internațională precizează că nu poate confirma aceste cifre în mod independent. Conform palestinienilor, civilii se înghesuiseră în jurul camioanelor cu ajutoare nou sosite în speranța de a primi alimente, “când tancurile și dronele israeliene au început să tragă asupra oamenilor din vestul orașului Gaza”.

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene (IDF) a declarat pentru Reuters că nu are cunoștință despre un astfel de bombardament. Ulterior, IDF a transmis că ar fi fost de fapt o busculadă, la sosirea camioanelor cu ajutoare, prezentând chiar un clip video în acest sens.

În schimb, oficiali israelieni au declarat pentru CNN și Reuters, sub protecția anonimatului, că trupele IDF au folosit muniție de luptă asupra oamenilor din jurul camioanelor cu ajutoare, deoarece “mulțimea s-a apropiat de trupe într-un mod care reprezenta o amenințare pentru acestea. Incidentul este în curs de examinare”.

Hamas a avertizat într-un comunicat că incidentul ar putea duce la eșecul discuțiilor care vizează un nou armistițiu și eliberarea ostaticilor.

Surse: CNN, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday